Igumanu manastira Dajbabe arhimandritu Danilu zabranjen povratak u Crnu Goru

Foto: Wikipedia

Igumanu manastira u Dajbabama arhiumandritu Danilu (Išmatovu) zabranjen je ulazak u Crnu Goru i on je vraćen sa graničnog prelaza, saznaje nezvanično portal Dana iz više izvora.

Nije poznato zašto je Igumanu Danilu zabranjen ulazak u Crnu gorui. On je prije nekoliko dana napustio našu zemlju, a sinoć je htio da se vrati, što mu pogranična policija nije dozvolila.

Arhimandrit magistar Danilo (Išmatov) rođen je 7. maja 1962. godine u Iževsku (Rusija). Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Moskvi 1990. godine i na Pravoslavnom Univerzitetu Sv. Jovana Bogoslova u Moskvi 2004. godine Magistrirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. godine.

Zamonašen u Danilovskom manastiru u Moskvi 1995. godine. Rukopoložen za jerođakona 1996. godine a za jeromonaha 1997. godine. Odlikovan zvanjem igumana Belogorskog manastira u Permu 1998. godine. Odlikovan zvanjem arhimandrita od arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog dr Amfilohija Radovića u Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici 2014. godine.

Nakon upokojenja igumana Luke (Anića) postavljen je za starešinu Manastira Dajbabe 9. februara 2013. godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova odobrena je lista sa nizom osoba kojima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a među njima je, kako nezvanično saznajemo, i protojerej stavrofor dr Velibor Džomić.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić je bio dugogodišnji paroh podgorički, starješina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, Arhijerejski namjesnik podgoričko-kolašinski i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. Sveti Arhijerejski Sabor SPC ga je dva puta imenovao za sekretara Komisije za reviziju Ustava Srpske Pravoslavne Crkve (2011-2021.g. i od 2021.g. do danas). Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC je imenovan za člana Velikog crkvenog suda SPC (2015-2021.g.). Jedan je od najbližih dugogodišnjih saradnika blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Otac Velibor je do sada objavio je 13 knjiga od kojih su najpoznatije: ”Sekte, satanizam i lažni proroci”, ”Mučeništvo srpskog patrijarha Gavrila”, ”Ustaški zločini nad srpskim sveštenicima”, ”Golgota Mitropolita Crnogorsko-Primorskog Joanikija”, ”Stradanje Srpske Crkve od komunista” (tri toma), ”Crnogorska” lažna crkva”, ”Srpska Crkva, Ljotić i ljotićevci”, ”Sveti Vladika Nikolaj i UDBA”, ”Crkva i država u Crnoj Gori”, ”Srpska Crkva i moderna državnost”. Priredio je zbornike ”Mitropolit Irinej – Rade neimar slobodnog Srpstva”, ”Crkva, država i kulturna dobra”, ”Iriney – Metropolitan of New Gracanica (1914-1999)”, ”Religija, politika, pravo”, ”Current challenges in realizing the freedom of religion in Montenegro”, ”Državno-crkveno pravo” i druge.

Učestvovao na preko 50 naučnih skupova i okruglih stolova u zemlji i inostranstvu. Objavio je više od 70 naučnih radova u referentnim naučnim časopisima i zbornicima naučnih radova. U dnevnim i nedeljnim časopisima i novinama je objavio preko 1000 intervjua, autorskih tekstova, komentara, reagovanja, polemika i izjava. Učestvovao je u brojnim televizijskim emisijama i javnim debatama u Crnoj Gori, Srbiji i inostranstvu. Održao je veliki broj predavanja u brojnim državama Evrope, SAD i Kanadi.

Izvor: Dan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest