Илон Маск зарађује на продаји акција

Главни извршни директор „Тесле“ Илон Маск продао је до сада акције које има у тој компанији за скоро 11 милијарди долара, откако је на Твитеру анкетирао своје пратиоце да ли да прода или не 10 посто свог удела у том прозвођачу електричних аутомобила.

Маск је од 8. новембра до данас укупно продао 10,11 милиона акција, што је више од половине количине коју је обећао да ће продати, преноси Ројтерс.

Последњу продају у вредности од 983,4 милиона долара реализовао је 2. децембра.

Шеф „Тесле“ је 6. новембра саопштио да ће продати 10 одсто свог удела у компанији ако корисници Твитера гласају за то.

Он је поседовао, комбиновано преко свог труста и берзанских опција, укупно око 244 милиона акција „Тесле“, чиме је његов власнички удео у компанији износио 30. јуна око 23 процента. Тај износ укључује 170 милиона акција које држи његов труст.

Ројтерс напомиње да Маск није прецизирао у Твитер анкети да ли намерава да прода 10 одсто акција које су у његовом индиректном власништву преко труста или продаја обухвата и његове опције на акције. Опција на акције представља привилегију запослених у некој компанији да по повољнијој, унапред договореној цени, купе у одређеном року или на одређени датум деонице фирме. Опциони уговори губе вредност и све опције истичу после утврђеног временског периода.

Маск и даље има опцију на куповину додатних око 10 милиона акција по цени од 6,24 долара по комаду, која истиче у августу следеће године.

Извор: Новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest