IZ DPS-a TVRDE DA NISU ISPUNJENI USLOVI Gegaj: Popis ponovo odložiti

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je, u izjavi za ADRIA Televiziju, da se još uvijek nisu stekli administrativni uslovi za održavanje popisa stanovništva, zbog čega ta stranka smatra da ga treba ponovo odložiti.

Popis služi svrsi samo ukoliko svi u njemu učestvuju, međutim, ako ga dio građana bojkotuje, on postaje obesmišljen, ističe Gegaj. Dodaje da je Demokratska partija socijalista bila u pravu kada je tražila odlaganje popisa i pokretanje dijaloga.

„Siguran sam da kroz dijalog možemo doći do rješenja. Do sada nijesu ispunjeni preduslovi za organizovanje popisa. Po meni, u pitanju je projektovani etnički inžinjering. Mislim da su građani Crne Gore bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost shvatili štetnost popisa. Na koncu sam mišljenja da ne treba žuriti sa organizovanjem popisa. Bojazan je da sve to može biti realizovano za 15 dana, ako želimo da popis sprovedemo i da rezultati budu vjerodostojni, a proces transparentan i legalan, nemoguće je sve to realizovati do 1. decembra“, rekao je Gegaj.

Kaže i da postoji bojazan od fingiranja rezultata popisa.

„Kao i od nesmetanog uticaja različitih interesnih zajednica van granica Crne Gore na rezultate samog popisa“.

Zaključuje da se popis treba odlagati dok se ne steknu svi uslovi za uspješno sprovođenje.

„Svi formalno-pravni, administrativni, tehničko-bezbjednosni uslovi za uspješno sprovođenje popisa stanovništva, čiji rezultati, što je najbitnije, ne bi bili osporavani ni u domaćim ni u međunarodnim krugovima. Takođe, neophodno je ispunjavanje preporuka Evropske komisije i Ujedinjenih nacija za Evropu, koja između ostalog kaže da popis treba izbjegavati u izbornim godinama kao i u periodu političke nestabilnosti“.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić je na jučerašnjoj pres konferenciji kazao da su svi zahtjevi opozicije prihvatljivi, osim datuma i daljeg odlaganja popisa stanovništva.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest