IZMJENE ZAKONA O SPREČAVANjU KORUPCIJE: Zabranjuju se otpremine za šefove državnih preduzeća

FOTO: Pixabay

Izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije zabranjuje se ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Predložene izmjene i dopune naći će u srijedu pred članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju a Portal RTCG imao je uvid u ključne djelove.

Posebna novina je zabrana otpremnina.

„Nije dozvoljeno ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Zbog zaštite javnog interesa propisati povratno dejstvo ove norme“, piše u tekstu, čiji su autori članovi skupštinske radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama.

Pritom je obrazložena i zabrana ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu.

„Obzirom na prethodnu praksu kojom se nanosila značajna šteta javnim finansijama i grubo narušavao javni interes, neophodno je postaviti normativna ograničenja i zabrane u ovoj oblasti“, ističe se u tekstu.

Podsjetimo, krajem prošle godine kompanija „To Montenegro“ angažovala je v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i po ranije dobio 76.000 eura otpremnine iz Budvanske rivijere. Potom je prijavu nadležnoj inspekciji podnijela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio da vrati novac. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i otvorio polemiku o pitanju otpreminina u državnim preduzećima.

Predlagači izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije tvrde da imovina djece javnih funkcionera često naprasno raste i umnožava se, bez očiglednih izvora prihoda, odmah nakon napuštanja zajedničkog domaćinstava.

„Zbog toga se posebnim članom dodatno precizira da izvještaji koje podnosi javni funkcioner treba da obuhvataju i njegovu imovinu i prihode, kao i imovinu i prihode njegovog bračnog ili vanbračnog supružnika i djece. Takođe se ovim članom propisuje da se izvještaj koji se tiče uvećanja imovine i prihoda preko 5.000 eura podnosi u roku od 30 dana od dana nastanka promjene, odnosno od dana sklapanja pravno valjanog ugovora pred nadležnim organom, notarom ili sudom. Ovo stoga što je dosadašnja praksa pokazala da se obično ne prijavljuju promjene u imovini sve dok one ne budu registrovane u katastru ili drugom registru, iako im je prethodio pravni posao koji je ovjeren kod notara“, navodi se u ponuđenom tekstu.

U obrazloženju se ističe da se time značajno otežava provjera tačnosti izvještaja i praćenje promjena u imovini javnih funkcionera.

„Takođe se istim predviđa da javni funkcioner dvije godine po prestanku javne funkcije podnosi Izvještaj Agenciji do kraja marta tekuće godine za prethodnu godinu, a ne kao što je to dosada bio slučaj u vremenskom periodu kada mu je prestala funkcija, odnosno kada je prvi put obavijestio Agenciju da mu je prestala funkcija. Ovim se obezbjeđuje lakše praćenje i efikasnija kontrola i uvid u stanje prihoda i imovine nakon prestanka javnih funkcija“, piše u tekstu.

Posebnim članom se dodaje i obaveza javnog funkcionera da prijavljuje podatke o zakupu u skladu s propisom koji uređuje obligacione odnose, kao i zajmove i potraživanja od fizičkih i pravnih lica, te digitalnu imovinu, kao što su kriptovalute i nezamjenljivi tokeni.

„Ovim izmjenama se teži suzbiti namjerno ili nenamjerno izostavljanje prijavljivanja neregistrovanih ili neadekvatno registrovanih prihoda i imovine javnog funkcionera. Takođe se nastoji redukovati mogućnost da se prijavljuju veće količine gotovog novca, bez legitimnog dokaza o porijeklu sredstava. Zbog toga se ovim izmjenama i dopunama funkcioner dodatno obavezuje da uz prijavu gotovog novca u iznosu preko 5.000 eura dostavi notarske zabilješke ili druge vrste pravno valjanog dokaza o iznosu i porijeklu sredstava koje prijavljuje“, piše u tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest