Једна од најпрометнијих саобраћајница у СФРЈ, Мурина – Чакор – Пећ, 23 године чека обнову

Некада једна од најпрометнијих саобраћајница у бившој СФРЈ, пут Мурина – Чакор – Пећ, затворена је више од 23 године! Тачније од самог почетка НАТО агресије

Фото: А. Рековић

Овај путни правац од око 60 километара води од Мурине до Пећи и најкраћа је веза којом су југоисточна Србија и Македонија повезане са Црном Гором, односно Јадранским морем. Упркос потписивању споразума црногорских власти са привременим органима власти у Приштини о изградњи граничног прелаза Котлови-Кућиште, још пре десетак година и формирању експертске комисије за његово спровођење, пут још није отворен. Председник Општине Плав Нихад Цановић верује да ће после недавног разговора са премијером Влада имати слуха за иницијативу да се пут што пре активира.

– О активирању тог пута причали смо пре неколико дана на састанку који је премијер Дритан Абазовић имао са челницима општина са севера Црне Горе – каже председник Општине Плав Нихад Цановић.

– Још једном сам ставио до знања да што пре треба успоставити гранични прелаз на путу који од Чакора води ка Пећи, и то на самој граници између Црне Горе и тзв. Косова*. Пут нам је значајан ради ефикасније размене добара и лакше циркулације не само локалног становништва него и бројних туриста који изражавају жељу да посете ове просторе. Надам се да су у Влади на прави начин разумели ову иницијативу и да ће она убрзо бити преточена у дело, с обзиром на то да има огроман развојни значај.

Мишљење председника Плава, као и грађана овог краја деле и туристички посленици, који кажу да је време да туристи из јужног дела Србије, односно са Космета и Северне Македоније, до Проклетија и прелепих језера у овом крају не стижу наоколо, већ да се овај правац „ослободи“ и тако омогући олакшан прилаз.

Овај правац остао је без путника чак и када је 2011. године постављена сигнализација и урађена реконструкција пута на црногорској територији уз позамашна улагања од око пар милиона евра. Без обзира што је „државна комисија стручњака за мерење територије Косова*“ потврдила и да „спорни Чакор“ не припада Косову и Метохији, на Чакору, на самој граници са Косметом, и даље стоје масивне бетонске пирамиде које је неколико месеци после НАТО агресије поставио КФОР. Образложења су била различита, наводно, тако се покушавао сузбити шверц, међутим било је јасно да је за „међународну заједницу“ то била граница разграничења Црне Горе и Косова иако су „пирамиде“ 850 метара улазиле у територију Црне Горе.

ПРИРОДНА ВЕЗА СА МЕТОХИЈОМ

НАРОД овога краја вековима је био природно упућен према Метохији. Путем преко Чакора кретао се огроман број људи. Пећ нам је и три пута по километражи ближа од Подгорице. Рат нам је прекинуо ту природну везу и ставио нам рампу ка Метохији. Време ја да се та рампа подигне и отвори овај пут, који је саградио и још 1925. године на великој свечаности отворио краљ Александар – сматра председник МЗ Мурина Бранислав Оташевић, који истиче да је пут одувек био развојна жила куцавица целог краја.

Извор: Новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest