Како је настао мит о петку 13.

Вријеме читања 3 минута

Данас је петак 13.

Фото: Поглед

Данас је петак 13. Датум за који се вежу бројни митови, и увјерења о томе да је управо овај датум, који се може поновити и неколико пута у години, најнесретнији од свих дана.

Сваке године имамо најмање један петак 13, а највише три. Иако је реч је о релативно нововјековном страху који датира од почетка 20. вијека, он сваке године само америчком бизнису однесе милијарду долара, јер се радници не појаве на послу или намерно пропусте заказани лет.

Логично објашњење опћег страха у свијету од петка 13. нема, а статистика каже да је број несрећа које се десе на овај датум није ни већи ни мањи у односу на остале дане у години.

Истраживања и статистике пак нису довољно охрабрујуће за велики број људи диљем свијета, који на данашњи дан – константно покушавају избјећи све велике обавезе, састанке, доношење важних одлука и слично.

Историјски, петак 13. је повезан са великим покољем витезова темплара, који су се првобитно звали „Ред сиромашних витезова Криста и Соломоновог храма“, који су заправо били један од најјачих и најмоћнијих одреда у кршћанству.

Основани су 118. године у Јерусалему, а Хуго де Паyенс их је оформио због одбране римског Соломоновог храма, као и за одбрану Свете земље.

Након окончања Крсташких ратова, Темпларе је преузела католичка црква, званично од 1129. године. Они су постали ударна игла кршћанства, а имали су пуномоћ папе да у његово име скупљају порезе по Европи и Светој земљи.

Јако брзо су се обогатили, а они витезови који нису ратовали – бавили су се економијом, и убрзо су постали најбогатији слој тадашњег друштва. Код њих су се задуживали краљеви, цареви, властела, чак и сам папа. Уз велику камату, долазила је и велика одговорност, а у једном моменту, темплари су држали и кључеве Кастиље.

Године 1307. папа Клемент В, који је живио у Француској, као и краљ Филип Лијепи су код темплара били презадужени. Одлучили су да их смакну.

Пред зору, на петак 13. и дан помрачења мјесеца њих двојица су послали десетине плаћених убица у темларске домове и одаје, да их убију на спавању.

Нагли нестанак великог броја темплара објашењен је доласком демона, који их је убио изнутра због њихове лихварске похлепе и незајежљивости. То је оставило велики утицај на све оне који су чули ту причу, а временом и препричавањем изгубила се нит приче, али је остао страх од петка 13. за којег важи да демони и ђаво тај дан долазе по своје.

Паника око петка 13. поновила 1927. године. Тај дан у хисторији познат је као ‘црни петак’, када се десио крах на берзама. Пословни неуспјеси и банкроти потакнули су очајне брокере на бацање кроз прозоре зграде у Њалл Стреету. Будући да их је било много, вјерује се како остали људи који су ходали поред зграде нису били сигурни.

У Библији се петак помиње као дан Исусове смрти, вјерује се да је у петак Ева навела Адама да загризе јабуку, да је у петак Каин убио свог брата Абела, управо на петак 13. Стари Римљани су вјеровали како се вјештице формирају у групама од 12, док је 13 сам ђаво.

Страх од броја 13. везује се и уз норвешки мит о дванаестеро богова који су приредили вечеру на коју је дошао и непозван тринаести гост. Он је навео слијепог бога таме Ходера да устријели погоди бога весеља Балдера. Након што је овај умро, цијела је земља била завијена у црно. У астрологији се број 12 сматра бројем савршенства; постоји 12 мјесеци у години, 12 апостола, 12 знакова Зодијака, а додавањем броја 1 нарушава се природни склад.

Страх од петка тринаестог код људи се може појавити у различитом интензитету; од благе узнемирености па све до озбиљнијих анксиозних поремећаја. У психологији тај се поремећај назива параскевидекатриафобија од којега само у САД – у пати око 20 милиона људи.

Према истраживањима, више од 80 посто небодера у свијету нема 13. спрат. Неуспјели пут Аполла 13 на Мјесец приписује се управо том броју.

У хотелима и болницама често не постоји соба с тим бројем. Користи се или број 12 а или б. Привреда сваког петка 13. изгуби и хиљаде долара због тога што људи на тај дан одбијају радити ствари које обично раде осталим данима у седмици.

С друге стране, користи од контроверзног мита увелике има филмска индустрија, па је мотив петка 13. често добар рецепт за успјешну зараду хоррор филмова.

Психолози пак сматрају да су суштински кривци за своју несрећу само они који се боје петка 13. Негативним мислима и увјерењем како је неки дан несретан заправо се подсвјесно потичу незгоде и лоша срећа. На тај начин, људи који вјерују да ће им се догодити лоше ствари изазивају своју несрећу, било да је у питању петак 13. или било који други дан у години.

Извор: Бука

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest