Канадер и долазак у Црну Гору: И црногорска и хрватска министарства саопштавају различите ствари

Из хрватског ресора одбране указали на ограничене капацитете, из МВП-а те државе казали како су из Црне Горе обавијештени да слање помоћи није потребно

Хрватски канадер није учествовао у гашењу пожара у Црној Гори, а из ресора одбране и вањских послова у Хрватској стижу и различита образложења те одлуке, као и из ресора у Црној Гори.

Хрватско Министарство одбране потврдило је да њихов канадер није упућен на гашење пожара у Црну Гору, рекавши да је на одлуку утицао велики број пожара у Хрватској, као и да један од канадера којим располажу тренутно није оперативан.

“Хрватска је изразила спремност помоћи Црној Гори у гашењу пожара, као што је и до сада помагала другим државама, могућности уступања снага за гашење у иностранству главни ватрогасни командант процјењује зависно од ситуације с пожарима и расположивим снагама у Републици Хрватској. С обзиром на број пожара и високу опасност од пожара Цанадаир ЦЛ-415 није упућен на гашење у Црну Гору”, поручили су из МОРХ-а.

Из Министарства вањских послова Хрватске су, ипак, за Побједу казали да је канадер опозван након позива из Оперативно-комуникационог центра Управе полиције, који је контактирао хрватску страну и казао да слање помоћи није потребно. Исто су раније данас саопштили и из црногорског МВП-а.

Министар вањских послова Ранко Кривокапић био је за јуче најавио долазак једног специјалног противпожарног хидроплана из Хрватске као испомоћ у гашењу пожара у Боки которској.

Међутим, начелник Директората за ванредне ситуације МУП-а Миодраг Бешовић казао је јуче „Вијестима“ да је из Загреба стигао негативан одговор на званични захтјев за асистенцију коју је МУП официјелним каналима у складу са билатералним споразумом двију држава, јуче ујутро послао Хрватској.

„Добили смо одговор да Хрватска тренутно располаже са само три ‘Цанадаира’ од којих су им сада у оперативном стању само два, те да због сопствених потреба и гашења пожара које они имају на својој територији, нису у могућности да изађу у сусрет нашем захтјеву“, рекао је јуче „Вијестима“ Бешовић.

МВП Хрватске: Из Црне Горе рекли да слање помоћи није потребно
Из хрватског МВП-а казали су за Побједу да се канадер из ватрогасног сједишта у Дивуљама упутио у Црну Гору, али је након тога стигао позив из ОКЦ-а.

„Република Хрватска, и сама борећи се с великим пожарима широм хрватске обале, донијела је одлуку о упућивању једног ПП авиона на пожариште у општину Котор“.

„Авион се јуче у поподневним сатима упутио према Црној Гори из Оперативно-ватрогасног заповједништва у Дивуљама, но у међувремену је ОКЦ 112 Црне Горе контактирао како слање помоћи није потребно, те је авион опозван и враћен у сједиште“, навели су из тог ресора, како преноси портал Побједе.

Додају и да је Хрватска је изразила спремност помоћи Црној Гори у гашењу пожара, као што је и до сада помагала другим државама, те да су ваздушне снаге те земље учествовале и у гашењу пожара у Босни и Херцеговини и у Словенији.

МОРХ: Очекује се да канадер буде оперативан до краја седмице
Како наводе из МОРХ-а, ваздушне снаге те земље од почетка друге фазе противпожарне сезоне до 11. августа на подручју Хрватске учествовале су у гашењу 81 пожара, оствариле су 4.421 лет и избациле 22.583 тоне воде.

“Према подацима Хрватске ватрогасне заједнице, од почетка године до данас у Хрватској су била 6852 пожара растиња, опожарена површина је 53.248 хектара. Авиони су за гашење пожара кориштени 23,33 одсто више него у истом периоду 2021. године. Укупно је у 2022. примљено 224 захтјева Хрватске ватрогасне заједнице, а на наведеним задаћама извршено је 5.037 летова и избачено је 25.287 тона воде”, додају из МОРХ-а, преноси Н1.

Ваздушне снаге те земље, истичу, учествовале су и у гашењу пожара у Босни и Херцеговини и у Словенији.

“Радови на отклањању посљедица удара птице на Цанадаир ЦЛ-415 су у току. Очекује се да ће летјелица бити оперативна до краја седмице. На једном Цанадаиру ЦЛ-415 који је у ЗТЦ-у почеле су пробе на земљи и у ваздуху, његов долазак у касарну у Земунику очекује се почетком сљедеће седмице. Министарство одбране са ЗТЦ-ом има искључиво пословне односе, те ни на који начин нема утицаја на пословање компаније и њихов однос према запосленима”, поручили су из МОРХ-а.

Извор: Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest