Карађорђева шницла слави 66. рођендан

Један гост је тражио кијевски котлет, а чувени кувар Мића Стојановић је умјесто пилетине ставио телетину и умјесто путера употријебио кајмак

Фото: serbia.com

Уколико не знате шта бисте спремили за ручак можда је „карађорђева шницла“ добро решење. Ових дана је прославила 66. рођендан, а баш толико година је прошло откако је измислио кувар Милован Мића Стојановић.

Kувар је, каже, тек 70 година. За то вријеме, мајстор кулинарства Стојановић је, како и гласи назив једне његове књиге, скувао историју. Његове специјалитете пробали су Черчил и Стаљин, Гадафи и Индира Ганди, Хајле Селасије и енглеска краљица.

Да све ово стане у једну каријеру било би довољно, а он је уз то осмислио и више од 200 јела која прије њега нису постојала у домаћим ресторанима.

– Дошао је један гост и тражио је од мене кијевски котлет, ја нисам имао ни пилеће месо за кијевски котлет нисам имао ни путер, али сам рекао да ћу направити нешто слично. Ја сам умјесто пилетине направио телетину и умјесто путера употријебио кајмак. И било је одлично- сјећа се Мића Стојановић за РТС. 

И тако је Вожд добио своју шницлу. 

– Морао сам да будем опрезан, Комунистичка партија је неке резала, а неке није. Ја сам морао да водим рачуна шта ће да каже партија, да ли је то то или није. Kарађорђе је морао да буде признат и због Карађорђеве звијезде. И онда сам то убо, јер да сам неко друго јело које није ишло Комунистичкој партији не би ваљало- каже кувар Мића.

На питање да ли је очекивао да његов кулинарски изум буде толико популаран одговара одрично.

– Искрен да будем, нисам очекивао. Али сам временом знао да мора да дође како треба и да ствари легну на своје мјесто. Имао сам прилике кад сам путовао кроз свијет, па питају за национално јело – ‘карађорђева шницла’, тако да она је сада на свим континентима позната по имену, а то је велика ствар- наглашава Стојановић.

Мића је и аутор и кум многих српских јела као што су „опленачке палачинке“, „рудничка гибаница“ и „његушки стек“. Сва ова јела су на менију и у његовом ресторану који је препустио сину Милану.

Милан открива да у породични ресторан гости најчешће свраћају намјенски како би пробали ову шницлу иако, каже, имају и других укуснијих јела.

– Али дефинитивно је најпопуларнија и најтраженија ‘карађорђева шницла’, тик уз њу је ‘његушки стек’, и ‘медаљони добра рада’ који су моје омиљено јело- закључује Милан. 

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest