KO JE JAMIO JAMIO Medojević: Dil Đukanovića i nove Vlade u sjenci 2020. dao vrijeme mafiji da ukloni dokaze iz sistema

Foto: Jutjub printskrin/K1 Televizija

Dil Đukanovića i vladara iz sjenke (bivši vlasnici Vijesti, djelovi Crkve i duvanski tajkuni) o formiranju blentave i smotane prve post Đukanovićeve Vlade na čelu sa Mister Binom je dao vremena strukturama bivšeg mafijaškog režima da uklone dokaze o njihovoj zločinačkoj djelatnosti iz sistema, saopštio je Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene (PzP)

„Prvo je šansu iskoristio, nesumnjivo najvispreniji i najsposobniji od njih – Aco Đukanović, koji je napustio zemlju i sa sobom ponio čitavu dokumentaciju o ‘poslovima’ Prve banke, koja je bila centar finansijske logistike duvanske i narko mafije. Pranje novca od šverca cigareta i droge i razvijanje kompleksnih šema za pranje novca preko HYPO Alpe Adria Banke, privatnih bankara iz Londona i UAE, pranje novca i servisiranje ruskih tajkuna, privlačenje svjetskih mogula u pranju para od kocke i igara na sreću iz Tajlanda, kineskih trijada i drugih zemalja Azije itd itd. Svi dokazi i dokumentacija je nestala iz Crne Gore za vrijeme Krive Vlade Mister Bina (Zdravka Krivokapića) i ministra Mickeja (Milojka Spajića)“, izjavio je Medojević.

Kako je dodao, sajber napad na informacioni sistem Vlade, po njegovim izvorima, imao je za cilj ciljano uništavanje dokumentacije, koja bi mogla da bude korišćena u istragama protiv vođa bivšeg režima.

„Tajni dosijei ANB su ili uništeni ili u privatnim rukama, što vidimo svih ovih godina kroz medijski zloupotrebu i protivustavno i nezakonito prikupljenih podataka o raznim interesantnim licima za bivši režim“, rekao je lider PzP-a, navodeći da je Katnić tako uništio i dio dokaza koje je dobio od EUROPOLA presretanjem elektronske komunikacije DPS mafije preko SKY aplikacije.

„Mislio je, valjda , da ne postoji kopija ili elektronski zapis. Ipak je on stara ruska škola. Po sopstvenom priznanju“, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, „sličnu sudbinu je, vjerovatno doživjela i dokumentacija u aferama Klap i Vardar, preko kojih je vršena utaja poreza o pranje 200 miliona evra godišnje, a koja je vodila do vrha režima“.

„Nemam ni udaljenu sumnju da je najveći dio dokaza o korupciji Đukanovića u aferi privatizacije Telekoma, koje je tužilaštvo dobilo od Ministarstva pravde SAD, uništeno“, rekao je predsjednik PzP, nastavljajući:

„Ništa ovo nije slučajno. Sve je ovo dio dila između Đukanovića i nove ‘elite’, koja je garantovala da on neće biti procesuiran, niti da će njegovo i bogatstvo njegove porodice i ključnih saradnika biti predmet konfiskacija. Zauzvrat, Đukanović je mirno predao vlast i pustio svoj DPS niz vodu“, smatra Medojević.

Očigledno je, kako je istakao, „da smo ja i PzP bili ozbiljna prepreka realizaciji ovog dila i da su i Đukanović i nova elita iz sjenke bili poprilično ubjeđeni, da ako ja dobijem priliku da sprovedem plan radikalnih reformi, koje je pripremio PzP, da ću to i uraditi i da će lopovi iz DPS biti iza rešetaka, a opljačkana imovina vraćena“.

„Zato je i realizovan plan tihe eliminacije PzP iz Parlamenta i sada je sa Mickejem Spajićem otvoren put da se pitanje odgovornosti Đukanovića i DPS mafije za kriminalizaciju države, pljačku državne imovine i razaranje institucija i morala nacije, stavi ad acta. Uostalom, jedna od prvih izjava tadašnjeg portparola bivših vlasnika Vijesti Abazovića je bila da ne planiraju procesuiranje Đukanovića, jer bi to izazvalo tenzije i nestabilnost u državi“, podsjetio je Medojević.

Predsjednik PzP-a je naglasio da je „crnogorska demokratska tranzicija okončana prije nego što je suštinski i počela, sporazumom stare i nove vlasti o kontinuitetu jednog bolesnog korumpiranog i kriminalizovanog režima, i zadržavanju svih mehanizama za brzo lično bogaćenje novih vlastodržaca“.

„Crna Gora – Kolumbija na Jadranu. Kohabitacija mafije, politike, biznisa, medija i korumpiranih institucija. I birača Poruka koju kao društvo šaljemo mladim generacijama je jeziva: 1. kriminal i pljačka sopstvene zemlje se isplati; 2. Ko je jamio, jamio; 3. Ako imaš dovoljno para, nećeš odgovarati za zločine“, naveo je Medojević.

To je, kako je naglasio, „istorijska zaostavština Đukanovića Crnoj Gori“.

„Tražili ste, gledajte. Trajna strukturna korupcija, siromaštvo, kriminal, nasilje, nepravda. Imali smo šansu. Svjesno je narod to propustio i glasao za lažove, lopove i prevarante. Kad bude svima jasno, biće kasno!“, zaključio je Medojević.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest