Ко је нови командант КБС: Блиски рођак оснивача ОВК, „спреман да уради све против Срба“

Новоименовани командант Косовских безбедносних снага Башким Јашари је близак рођак оснивача ОВК Адема Јашарија, док председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун каже да је у њему „Приштина нашла особу која је спремна да уради све што може против српског народа“.

Башким Јашари је син Рифата Јашарија, брата Адема Јашарија, оснивача ОВК, који је и пре почетка сукоба на Косову предводио групу која је изводила нападе на безбедносне снаге Србије, преноси Танјуг.

Он ће на месту команданта КБС наследити Рахмана Раму који је данас и званично поднео оставку. Медији су недавно су пренели да је процедура за Рамину смену покренута пре два месеца, након сукоба са министром одбране Армендом Мехајем.

До несугласица је, према тим наводима, дошло 18. септембра, две ноћи пре акције косовске полиције на северу Косова, када је Мехај тада наводно наредио команди КБС да офарба четири америчка војна оклопна возила М117АСВ у плаво, са образложењем да ће бити коришћена као подршка полицијској акцији на северу Косову, али је Рама то одбио.

Подсећања ради, сходно договору између Приштине и Кфора из 2013. године, за улазак припадника КБС на север Косова, неопходна је дозвола команданта Кфора.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је очигледно да Приштина променама на челу Косовских безбедносних снага жели да употреби КБС за једностране насилне акције на северу Косова.

Поводом именовања новог командата КБС, уместо Рахмана Раме који је поднео оставку на то место, Дрецун каже да су нашли особу која је спремна да уради све.

„У Башкиму Јашарију су пронашли особу, криминалца који ће бити спреман да уради све што може против српског народа и да искористи максимално капацитете КБС да доврши ентичко чишћење Срба и као такав представља ризик по безбедност и опстанак Срба на Косову и Метохији“, истиче Дрецун.

Поводом писања албанских медија да је Рама одбио да пошаље возила КБС на север као подршку полицијској акцији, Дрецун је за Косово онлајн рекао да су очигледно тражили неког ко би био спреман да у наредном периоду употреби опрему, наоружање, возила и људство из КБС за неке нове акције на северу Косову.

„Ту је постојао план, судећи по писању медија, да се употребе и нека возила из састава КБС за полицијску акцију на северу, што није дозвољено на основу споразума који је Београд постигао са НАТО и који подразумева да без претходне сагласности Кфора КБС не може да борави на северу“, рекао је Дрецун.

Навео је да је после тога уследило упозорење амбасаде САД да техника и опрема коју донирају САД не може да се користи у другим формацијама без америчког одобрења.Дрецун је рекао да је нови командант КБС већ био предмет интересовања и Кфора и Унмика и налази се у „Белој књизи“ организованог криминала коју је Кфор објавио за своје интерне потребе.

„Може се претпоставити да ће Башким Јашари бити спреман да извршава и такве налоге, да без одобрења командата Кфора употреби опрему или људство КБС за акције на северу“, рекао је Дрецун.

За Башкима Јашарија је навео и да је припадник једног од најјачих криминалних кланова на Косову.„То је клан Јашари, чији је вођа Рифат Јашари. Башким Јашари је као бригадни генерал косовског заштитног корупуса био идентификован као криминалац који је укључен у шверц дроге и оружја, у организовање проституције, изнуде и рекетирања, у чему је активно сарађивао и сарађује са дреничком криминалном групом Хашима Тачија“, тврди Дрецун.

Извор: Kosovoonline

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest