KO JE UBJEDIO ORBANA DA POMOGNE UKRAJINI? Višemjesečna ofanziva i malo „udvaranja“

Foto: jutjub printskrin/Orbán Viktor
Mađarski premijer Viktor Orban pristao je na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara nakon mnogo ubjeđivanja italijanske premijerke Đorđe Meloni i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, piše Politiko , pozivajući se na izvore.

 -Trebala je Melonijevoj višemjesečna ofanziva i malo francuskog udvaranja da Orban pristane – kaže se u članku, prenose RIA novosti.

Izvori bliski italijanskoj premijerki kažu da je obavila ozbiljan diplomatski posao, razgovarajući sa Orbanom telefonom, sastajavši se s njim u hotelu Amigo u Briselu i ponovo ujutru na samitu. I francuski predsjednik je nekoliko nedjelja pokušavao da postigne dogovor sa mađarskim liderom. Konkretno, pozvao je Orbana na ručak u Jelisejskoj palati, tokom kojeg ga je pozvao da izrazi svoje stavove o tome kako najbolje integrisati zemlje istočne Evrope.

Ovi „napadi šarma“ omogućili su predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu da započne samit objavljivanjem dugo očekivanog sporazuma, rekao je jedan zvaničnik.

Orban je morao da pristane da bi izbjegao katastrofu za Mađarsku, jer bi u suprotnom zemlje EU preduzele mjere protiv mađarske ekonomije ili bi oduzele državi glasačka prava prema Ugovoru o EU.

Svih 27 lidera EU 1. februara na samitu u Briselu pristali su da Ukrajini dodijele 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest