Који режим исхране је најбољи за обољеле од коронавируса

Девојка са маском купује воће у супермаркету; живот током пандемије вируса корона

Заражени Ковидом-19 требало би да се придржавају режима исхране као у случају гастритиса, препорука је стручњака са руске Војно-медицинске академије „Киров“.

Лекари напомињу да је код обољевања вирусом корона, неопходно прописивање дијете бр. 2 по Пезнеровом систему, која је индицирана за болести желуца, нарочито гастритис и колитис.

Овакав режим исхране предвиђа ограничен унос тешко сварљивих влакана, млека, зачињених јела и зачина. Такође се не препоручују чоколада, димљено месо, конзервирана храна, усољена риба, масно месо и производи од брашна.

Дијета - илустрација. Девојка у дилеми између воћа и слаткиша.

Храна би требало да се узима у испасираном облику, а дијета подразумева каше, млади крављи сир, кефир, поврће, немасно живинско месо, рибу, бајати хлеб и печене јабуке.

„Током периода реконвалесценције (опоравка) препоручује се дијета бр. 15, која практично не садржи ограничења и упоредива је са уобичајеним начином исхране. Додатно се одређује комплекс витамина, аскорбинска киселина до 600-900 мг дневно, као и витамин П за јачање зидова крвних судова, до 150-300 мг дневно“, препорука је руских лекара.

Совјетски научник Мануил Исакович Певзнер је током 1920-их развио систем исхране који се користио у лечењу низа болести. Овај систем подразумева скалу дијета од 1-15, прилагођених одређеном типу болести.

Подсетимо, према последњим подацима, у свету је укупно регистровано 936.204 оболелих од вируса корона, 194.578 особа је излечено, а 47.249 је умрло.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest