Конатар: Привредници и инвеститори ће имати боље и поштеније услове него до сада

Podgorica , 07.07.2017 Milos Konatar URA pres Foto Savo Prelevic

Црну Гору након избора чека период стабилизације јавних финансија, бескомпромисне борбе против корупције и убрзања на путу ЕУ интеграција, казао је данас Милош Конатар потпредсједник Грађанског покрета УРА.
Конатар наглашава да ће на овај начин нова власт створити основу како би домаћи и страни инвеститори имали боље и поштеније услове за пословање у Црној Гори него до сада.
“Привредници и инвеститори који послују у Црној Гори немају разлога да буду скептични према потенцијалу нове власти да носи изазове и омогући страним, али и домаћим инвеститорима нормално и савремено пословање. Црној Гори је неопходан снажан економски раст, унапређење пословног амбијента и конкурентности наше економије”, указује Конатар.
Он истиче и да ће сваки страни инвеститор “који је уложио или жели да улаже на територији наше државе, са посебним освртом на велике пројекте на обали попут Порто Монтенегра, Лустица Баy, Порто Новог, Дуклеy Гарденс, али и оне на сјеверу који се тек очекују” имати озбиљног савезника у новој влади.
“На нама је заједнички задатак да у времену кризе сачувамо свако радно мјесто и створимо услове за економски опоравак и отварање нових радних мјеста. Једино што држава Црна Гора тражи јесте поштовање закона и нулта стопа корупције. За разлику од Гвозденовића и екипе, са нама ће сваки привредник и инвеститор имати транспарентан и поштен однос. Подразумијева се да ће сви они који су пословање базирали на корупцији и „лову у мутном“ кршећи законе, од државе добити адекватан одговор и да ће се томе стати на пут”, наглашава Конатар.
Каже и да ће држава привредницима бити сервис и у том смислу имати проактиван приступ у решавању проблема, сузбијању корупције, са жељом да, како каже Конатар, заједнички промовишемо Црну Гору као сигурну и снажну инвестициону дестинацију на страним тржиштима.
“Спремни смо да подржимо све напредне идеје које ће нашу економију и привреду подићи на виши ниво. Нова влада ће имати задатак да олакша пословање домаћим и страним привресницима савременом пореском политиком, транспарентном и ефикасном јавном управом. Дигитализација јавне управе ће бити један од приоритета нове владе и ту очекујемо укључивање наше комплетне памети и домаћег ИТ сектора”, поручује Конатар.
Каже и да ће нова власт успоставити интезивну, поштену и транспарентну сарадњу како са великим привредним субјектима, тако и са малим и средњим предузећима која ће чинити окосницу привреде.
“Нова влада ће направити систем на здравим основама у коме нема „фаворизованих и привилегованих“ осим у дијелу квалитета и резултата. Дакле, прекинућемо са праксом да јавне тендере искључиво добијају „партијске“ фирме, без јасних критеријума и неопходног квалитета. Закони и правила морају важити једнако за све”, изричит је Конатар.
Напомиње да непромишљене политичке одлуке и партијске интересе морамо избацити из наше привреде, како нам се више никада не би поновила туристичка сезона као ова на измаку када смо, оцјењује Конатар, погрешним политичким одлукама затворили границе за регион и традиционална тржишта и тако оштетили црногорски туризам за најмање 500 милиона еура.
“Пред нама је период снажне сарадње нове Владе и пословне заједнице како би се створили бољи и поштенији услови за пословање у Црној Гори. Јачање институција, владавина права и унапређење пословног амбијента су заједнички циљеви које ћемо достићи искреним и транспарентним односом државе и привредника, како би Црна Гора што безболније пребродила тренутну кризу и кренула путем економског раста”, закључује потпредсједник УРЕ Милош Конатар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial