Копривица: Судски савјет избјегао да врши уставну и законску функцију

ОДБОР НЕЋЕ ПРЕДЛОЖИТИ СКУПШТИНИ УСВАЈАЊЕ ГОДИШЊЕГ ИЗВЈЕШТАЈА
Копривица: Судски савјет избјегао да врши уставну и законску функцију
Посланик Демократског фронта (ДФ), Славен Радуновић, рекао је да тај политички савез не може подржати извјештај Судског савјета, „да неко случајно не би добио идеју да подржавамо то што су радили Судски савјет и правосуђе“


Са сједнице, Фото: Никола Драгаш

Одбор за политички систем, правосуђе и управу неће предложити Скупштини Црне Горе усвајање Годишњег извјештаја о раду Судског савјета за 2020. годину.

Чланови Одбора из владајуће већине оцијенили су на данашњој сједници тог скупштинског тијела да је Судски савјет избјегавао да врши своје обавезе, те да намјерно није био проактиван.

Предсједник Одбора и посланик Демократа, Момо Копривица, казао је да је Судски савјет значајном броју судија морао констатовати престанак судске функције.

„У Закону о судском савјету се наводи да се он одмах обавјештава о разлозима за престанак судске функције од стране предсједника суда, док одлуку о престанку функције Судски савјет доноси најкасније у року од 30 дана од пријема обавјештења. Дакле, ово је јасан законски и непродуживи рок и нико – па ни Судски савјет – нема право да одгоди дејство императивне норме тако што ће чекати одлуку другог органа. На тај начин Судски савјет је избјегао да врши своју уставну и законску функцију“, истакао је Копривица.

Посланица Покрета за промјене (ПзП), Бранка Бошњак, казала је да јој смета „аутизам“ Судског савјета.

„Нико никоме неће да се замјери и нико не одговара ни за шта, а сигурна сам да већина чланова Судског савјета зна неког судију који не ради посао како треба“, навела је она.

Бошњак је казала да је рад Судског савјета у протеклом периоду обиљежила и прича о трајању мандата чланова тог тијела. Подсјетимо, дијелу чланова Судског савјета мандат је истекао средином 2018. године, али су они одлучили да остану на функцијама до избора нових чланова.

„Све се радило у циљу да неко заузме одређену позицију и да се осјећа као да је богом дан за њу. За то сам да се ограниче функције на два мандата, јер је то свима довољно, не знам како да раде посао“, нагласила је она, додајући да Судски савјет „врло намјерно није био проактиван“.

Посланик Демократског фронта (ДФ), Славен Радуновић, рекао је да тај политички савез не може подржати извјештај Судског савјета, „да неко случајно не би добио идеју да подржавамо то што су радили Судски савјет и правосуђе“.

„И од Монстата смо могли да добијемо овакав извјештај. У црногорском правосуђу се дешавају чуда – од тога да се половина предсједника црногорских судова бира по ко зна колико пута, до тога да судије црногорских судова активно учествују у најбруталније наштелованим политичким процесима“, навео је Радуновић.

Предсједница Судског савјета, Весна Симовић Звицер, казала је да је рад тог тијела у 2020. обиљежила оставка Весне Меденице на функцију предсједнице Врховног суда. Додала је да је проблем који Савјет тренутно има то што ни након два огласа није изабран њен насљедник.

„Један од разлога за то су и Одредбе закона о судском савјету и судијама, као и одредбе Закона о судијама које се тичу избора. Судски савјет једногласно је дао позитивно мишљење на предложене измјене ових закона, које ће помоћи и нама, али и будућим члановима Савјета, приликом избора предсједника Врховног суда, јер Судски савјет неће само давати сагласност на предлог Опште сједнице Врховног суда, него ће вршити и стварни избор“, поручила је она.

Извјештаји о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за 2019. и 2020. годину, који су били на дневном реду данашње сједнице Одбора, биће разматрани накнадно.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *