KRVOPROLIĆE JEZIVIH RAZMERA SAMO ŠTO NIJE POČELO! Drama u Izraelu! Erdogan udara sa severa?! Turska na ivici rata

Foto: Printscreen/youtube
U bliskoj budućnosti može se otvoriti severni front za Izrael, a krivica za to nije na Iranu, kao što su mnogi možda pomislili. Desničarski i militaristi na čelu izraelske vlade sve više potpiruju ratnu vatru na Bliskom istoku.

Ministar spoljnih poslova, Turuija Hakan Fidan, rekao je da je Izrael na ivici vojnog sukoba sa Libanom. Put Tel Aviva nazvao je ćorsokakom.

– Ako dođe do rata, on se neće tek tako završiti. Naprotiv, ako oni u Izraelu žele rešenje problema, onda se moraju fokusirati na mir i rešenje sukoba sa Palestincima sa dvije države. Izraelci kažu da će prijetnje otkloniti silom, nije teško predvidjeti da će se neke stvari desiti – rekao je šef turske diplomatije.

Pogodili su Liban

Ova oštra retorika iz Ankare povezana je sa izraelskim udarom na južni Bejrut, koji je rezultirao smrću jednog od najistaknutijih lidera Hamasa, zamjenika predsjednika Politbiroa Islamskog pokreta otpora, Saleha al Arurija. U nezvaničnoj hijerarhiji Hamasa smatran je brojem dva, posle Ismaila Hanije.

Al Aruri je prije sedam godina dobio prijetnje od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Drugog januara ove godine je likvidiran. Možda se pitate- kako Izraelci samo započinju udar bespilotnih letjelica na libansku prestonicu? Gdje gleda međunarodna zajednica?

Međutim, ova pitanja nemaju smisla, jer se država Izrael ne pridržava međunarodnog prava od 1947. godine, i ignoriše odluke Savjeta bezbjednosti UN. Cionisti poštuju samo vladavinu jakih, imaju „krov“ u ličnosti Sjedinjenih Država, što ne dozvoljava svjetskoj zajednici da uvede antiizraelske sankcije ili pokrene mirovnu operaciju, da bi Izrael primorao na mir i poštovanje odluka UN, prenosi „Informer“.

Izrael može biti primoran na mir

Ako ranije nije bilo sile koja bi mogla da izazove Izrael, sada je postoji.

Prvo, to je Islamska Republika Iran i njeni zastupnici, na primjer, libanski Hezbolah. Drugo, tu je Turska, koja bi mogla da uđe u otvoreni vojni sukob sa Izraelcima u slučaju narušavanja libanskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Liban nije prolazno dvorište. Ima međunarodno priznate granice, a vlasti imaju zakonsko pravo da traže pomoć od bilo koje države. Takođe, u pomoć šiitskoj miliciji moći će da priteknu i sirijska vojska i iranski Korpus garde islamske revolucije. Agresija na Liban bila bi fatalna greška za Tel Aviv.

SAD neće napustiti Izrael

Racionalna analiza može reći jedno- agresivne politike nemaju prepreka. Vašington može samo demonstrativno da osuđuje Jevreje za napade na libansku teritoriju, i ništa više. Definitivno, Sjedinjene Države neće odustati od svog plana pred nadolazećom iranskom opasnošću. Sjedinjene Države mogu da napuste Južni Vijetnam, kolaboracioniste u Avganistanu, članove Kuomintanga u Kini, ali nikada cioniste.

Ovde postoji i geopolitički interes i jevrejski lobi na okeanu. Predaja Izraela, da ga Teheran i druge islamske zemlje rasture na komade, je nemoguća opcija ni u demokratskoj ni u republikanskoj administraciji.

Za Moskvu je agresija na Liban crvena linija. Međutim, u slučaju da izraelska vojska naruši granicu svog sjevernog susjeda, Rusija je dužna da da jasnu i razumljivu ocjenu protivpravnih postupaka Tel Aviva, i eventualno, svojim kanalima pruži vojnu pomoć libanskim borcima u zaštiti njihov suverenitet.

Izdajnička invazija Izraela, koja će verovatno biti katastrofalnija i po obimu i po posledicama nego 1982. i 2006. godine, prijeti sveobuhvatnim preformatiranjem svih saveza u regionu Bliskog istoka. Za rusku diplomatiju je važno da ne pogriješi, da ne završi na strani neprijatelja arapskog svijeta.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest