Лихтенштајн: Без рата више од 155 година

Лихтенштајн, или званично Кнежевина Лихтенштајн је држава у западној Европи. Граничи се са Швајцарском на западу и Аустријом на истоку. Рељеф Лихтенштајна је планински, због чега је једна од главних привредних грана зимски туризам.

Фото: wikipedia / Замак Вадуц, који се уздиже над градом, и данас је кнежевска резиденција

Лихтенштајн је последњи пут учествовао у Аустро-пруском (1866. године) рату и послао је 80 војника, а вратио се 81 војник, зато што су се тамо спријатељили са једним Италијаном који је баш желео да живи у Лихтенштајну. Последње убиство се у овој земљи десило 1997, пре 24 године.

Војска Лихтенштајна следи политику неутралности и једна је од ретких земаља у свету која је желела да укине војску. Војска је убрзо укинута након Аустријско-пруског рат у којем је Лихтенштајн имао војску од 80 људи, мада нису били укључени у борбе.

Фото: Facebook / Замак Вадуц

Након тог рата, парламент Лихтенштајна је одбио да обезбеди средства за одржавање војске. Кнез се успротивио, јер би такав потез ослабио земљу, и земља би била лак плен за велике силе. Последњи војник који је служио војску Лихтенштајна, је умро 1939. године, у својој 95 години.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest