МАНДИЋ: Отворени Балкан је добар за Црну Гору и то ће се врло брзо показати

foto: pogled.me

Отворени Балкан је у интересу Црне Горе и свих других држава у региону које могу приступити овој иницијативи. Од тога пројекта нам може бити само боље а не никако горе и то је важно да се зна, рекао је у интервјуу за Портал РТЦГ један од лидера ДФ-а и предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић.

foto: pogled.me

Наш саговорник указује да без темељне реформе правосуђа не може Црна Гора напријед и не може бити било каквих других помака.

Како видите рад актуелне владе и да ли она може да оствари циљеве које је премијер најавио?

 • Наш став о мањинској влади је био и остао јасан. Сматрали смо да је било неопходно очувати парламентарну већину која је успостављена 30. августа 2020. године и уз подршку странака мањина, формирати нову владу након сукоба бившег и садашњег премијера. Нико од те парламентарне већине није требало да дозволи да се ДПС укључује и доводи у позицију да пресудно одлучује о будућности Црне Горе. Из дана у дан се показује да је ДПС тег око врата Црној Гори и њеном просперитету, а то ће се тек показати кад на дневни ред дође неселективна борба против мафије и неки важни закони и одлуке. Засад је СДП тај који покушава да, за рачун ДПС, „квари игру“, али вјерујем да то никога не изненађује.

Деблокада правосуђа помиње се као један од главних изазова у политичком животу Црне Горе. Вјерујете ли да до тога може доћи, посебно имајући у виду Ваше изјаве да су дјелови судства и даље против ДФ-а?

 • Без темељне реформе правосуђа не може Црна Гора напријед, не може бити било каквих других помака. Различити приступи у случају Скај комуникација, укључујући и одређивање притвора једнима али не и другима, различит однос према власницима компанија у чијим теретима је пронађен кокаин говори да је правосуђе веома далеко од оног стандарда који је потребан Црној Гори.
  Свједоци смо да се и даље на важним позицијама налазе тешко искомпромитовани кадрови који су склони корупцији, блиски нарко картелима и бившем режиму. Те особе су последња адреса уз чију помоћ се може оздравити посрнуло правосуђе.

Видјели смо хапшења Весне Меденице и Блажа Јованића али читав низ других афера, укључујући транскрипте из Еуропола, остају непроцесуиране. Ваш коментар?

 • Требаће много више одлучности и храбрости да се борба против мафије доведе до краја. Нема сумње да је нови ГСТ показао жељу да ради у том правцу и ми смо му пружили снажну подршку, али не схватамо зашто се стало. Ако је неко из актуелних владајућих структура тражио да се прекине са активностима против мафије и настави по старом, онда је ГСТ дужан да о томе обавијести народ. Сигуран сам да би добио снажну подршку од свих, да одговорно ради свој посао и настави са процесуирањем свих оних који су опљачкали ову земљу, независно од позиције коју су покривали или покривају. Еуропол је пружио прилично јасне доказе и за лица из полиције да су вршила тешка кривична дјела и да су дио нарко кланова, али за њих не важе иста правила као за оне друге о којима је тај исти Еуропол скупио сличне доказе. То је веома лоша порука јер она охрабрује људе из подземља да наставе с убиствима, шверцом наркотика и сличним кривичним дјелима, јер у коначном могу рачунати да ће бар неки од њих бити изузети од снажне акције државе, безбједносних структура и правосуђа.
  Црна Гора мора да удари мафију у главу како би изашла жива из тог смртног загрљаја. Сви они из државних органа који нису спремни да у овако драматичним тренуцима борбе за опстанак раде свој посао на ваљан начин требало би да буду смијењени и да буду постављени нови храбри људи који ову борбу морају довести до краја.

Неопходна снажна борба против криминала Неопходна снажна борба против криминала
Мислите ли да ће ускоро бити потписан Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве?

 • Чули смо обећања да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора и надамо се да ће се то ускоро и десити. Није природно, није логично да СПЦ, која је стварала Црну Гору, буде дискриминисана у односу на друге вјерске заједнице у Црној Гори. Видјели смо да унутар владе постоји снажан отпор везан за потписивање уговора, као што је то раније било и у влади Здравка Кривокапића.
  Ускоро ћемо добити одговор на питање потписивања темељног уговора са СПЦ, и видјећемо да ли це Абазовић урадити исто што и Кривокапић или не.

Како коментариштете недавну посјету предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Васељенској патријаршији и поруке које су се том приликом чуле?

 • Колико се сјећам, Ђукановић је изопштен из цркве и ту се све завршава што се тиче његових „религијских“ активности. Или би тако требало да буде. Он је предводио политику која је хтјела да отима и руши цркве, и то морају сви имати у виду. Он је оснивао и парацрквене организације које су се дуги низ година бавиле обијањем храмова СПЦ.
  Веома је добро што је његов унук крштен у канонској православној Цркви, али је лоше што је Мило Ђукановић годинама својом политиком охрабривао, подстицао и усмјеравао своје присталице да своју дјецу крштавају у организацији која је изопштена из православља. Није поштено да због Ђукановићеве политике те породице почине такву грешку, а да он потом поступи правилно, не позивајући њих да и они ураде слично. Како није било касно за њега, неће бити касно ни за друге.

Свједоци смо противљења једног дијела политичке јавности придруживању Црне Горе Отвореном Балкану?

 • Отворени Балкан је у интересу Црне Горе и свих других држава у региону које могу приступити овој иницијативи. Од тога пројекта нам може бити само боље, а не никако горе и то је важно да се зна. Ти који се противе још нијесу саопштили смислен разлог зашто се противе, осим, изгледа, због голе мржње према Србији и њеном предсједнику Вучићу, кога виде као главног носиоца ове иницијативе. Свједоци смо да је Отворени Балкан снажно подржан од највећих сила у свијету, првенствено од САД, па не знам откуд сад одједном да се ДПС и неки други, који су беспоговорно слушали све сто долази са те адресе, имају овакав став. Сарадња у региону је кључна у тренутку када се продубљује глобална криза, јер ,“велики“ су заузети својим проблемима. Отворени Балкан је добар за Црну Гору и то ће се врло брзо показати.

Да ли су данас положај српског народа у Црној Гори И односи са Србијом бољи него прије двије године?
-Положај српског народа није добар и поред чињенице да је доминантно снагом те националне заједнице био оборен аутократски режим Мила Ђукановића 2020. године. Српском народу је та побједа ускраћена јер Владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовица нису направиле дисконтинуитет са бившим режимом. Због тога су се погоршали и закомпликовали односи између Србије и Црне Горе. Отворени Балкан је добар пројекат који би омогућио да се на брз и ефикасан начин односи двије државе поправе и достигну онај потребан ниво какав је био у прошлости. Наш став је јасан – Србија и Црна Гора морају имати најбоље могуће односе и зато ми упорно радимо на томе, а вјерујемо да ће и неки други схватити значај тих односа као и велики број могућности које се пружају свим грађанима Црне Горе независно да ли су припадници српског народа или не.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest