Мањинска влада на чекању због избора у Улцињу и Беранама

Влада ЦГ

У СНП-у кажу да неће одустати од својих услова за учешће у мањинској влади, који подразумијевају да у њој не будУ СДП и СД, дефинисање потписивања Темељног уговора са СПЦ, одржавање пописа становништва и деблокада евроинтеграција

Влада ЦГ

Све активности око формирања мањинске владе мандатара Дритана Абазобвића биће настављене након локалних избора у Беранама и Улцињу 27. марта, саопштено је порталу „Дан“ у Социјалистичкој народној партији.

Како сазнајемо, партије које би требало да конституишу будућу мањинску владу желе да се концентришу на остваривање што бољег резултата на локалним изборима у тим градовима.

– Избори у Беранама и Улцињу биће нека врста лакмус папира и показаће да ли грађани схватају политичке планове и намјере СНП-а, који ситуацију са мањинском владом покушава да искористи да допринесе пријеко потребном помирењу у Црној Гори и превазилажењу нараслих националних подјела, које су у великој мјери утицале на блокаду институција и кризу власти у земљи – саопштено је „Дану“ незванично из СНП-а.

Истичу да неће одустати од својих услова за учешће у мањинској влади, који подразумијевају да у њој не буду Социјалдемократска партија и Социјалдемократе, дефинисање потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом, одржавање парламентарних избора, пописа становништва и деблокаду евроинтеграција.

– Послије избора у недјељу ствари ће бити много јасније, тако да ће мандатар моћи да поднесе иницијативу за сазивање сједнице Скупштине и поднесе предлог за избор нове владе ако и даље буде имао подршку Демократске партије социјалиста за свој пројекат – кажу саговорници нашег листа који су жељели да остану анонимни.

ДФ чека да види да ли ће уопште бити Абазовићевог кабинета

Демократски фронт(ДФ) је све своје активности фокусирао на локалне изборе у Беранама и Улцињу, а о реакцијама на формирање мањинске владе говориће када то питање дође на дневни ред, речено је „Дану“ у том политичком савезу.

– Сачекаћемо да прођу избори у Беранама и Улцињу и да видимо хоће ли та влада уопште бити формирана, па ћемо онда видјети шта даље – казао је саговорник „Дана“ и додао да су све опције отворене.

ДФ је након именовања лидера ГП УРА Дритана Абазовића за мандатара у знак протеста организовао блокаду саобраћаја на седамнаест виталних тачака у саобраћају, уз позив Абазовићу и СНП-у да подршку за нову владу траже међу партијама које су добиле већинску подршку на изборима у августу 2020. године.

На другој страни, мандатар за састав 43. Владе Црне Горе Дритан Абазовић наставио је активности око формирања мањинске владе. Он се јуче састао са руководством Либералне партије. Разговарали су о концепту и методологији састављања нове владе, али и о кључним приоритетима и принципима на којима ће она функционисати.

Оцијењено је да је приоритет да се Влада што хитније састави и да се не смије дозволити никакво одуговлачење које би Црну Гору оставило без функционалне извршне, законодавне и судске власти. Ово посебно усљед перманентне политичке нестабилности у држави, али и изазовне међународне ситуације изазване ратом у Украјини.

– Важно је да Црна Гора што прије одблокира пут европских интеграција и даљих реформских процеса у области изборног законодавства, судства и тужилаштва, али и борбе против растућег национализма и екстремизма, корупције и организованог криминала. Црна Гора се са новом владом мора стабилизовати на принципима демократије, секуларизма, слободног друштва и антифашизма – наводи се у саопштењу.

Лидер Форце Генци Ниманбегу казао је јуче да ако се некоме да мандат да формира Владу, он треба да предузме све што је у његовој могућности да то уради. Упитан да прокоментарише изјаву мандатара и лидера ГП УРА да партије опозиције одуговлаче формирање мањинске владе, Ниманбегу о томе није хтио посебно да говори.

– Ако се некоме да мандат да формира Владу, треба да предузме све што је у његовој могућности да то уради, тако да је то довољан коментар – кратко је казао Ниманбегу за Антену М.

Што се тиче тока преговора, он је рекао да не би могао ништа рећи јер не учествује у њима.

У Бошњачкој странци сматрају да свако одуговлачење договора око формирања Владе производи штету за грађане и државу.

– Уколико не постоји воља да се Влада формира, избори су увијек опција – навео је потпредсједник Бошњачке странке Дамир Гутић.

Он подсјећа да више од 45 дана имамо Владу у техничком мандату, која не врши основне функције из своје надлежности.

– Видимо да се већина министара бави кампањом за изборе у Беранама, не радећи посао за који су изабрани, док свједочимо огромном расту цијена горива и основних животних намирница. Скупштина је у блокади самовољом појединаца, док забринутост грађана и наших међународних партнера расте. Све ово показује да Црној Гори хитно треба нова влада као субјект одговорности за грађане и државу – наводи Гутић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest