Маргарет Атвуд покушала да спали своју књигу „Слушкињина прича“

Вријеме читања < 1 минут

Специјално издање романа Маргарет Атвуд „Слушкињина прича“, направљено од незапаљивог материјала, на аукцији у „Сотбију“ продато је за 130.000 долара.

Фото: Printscreen

Приход од продаје незапаљивог примерка романа Слушкињина прича, Маргарет Атвуд, биће дониран америчком ПЕН центру, који се залаже за слободно изражавање широм света.

Књига од 384 странице састоји се углавном од синефиола, посебно третираног алуминијумског производа, а објављена је прошлог месеца на ПЕН-овом годишњем скупу посвећеном прикупљању средстава.

Та организација је недавно објавила да је за три месеца ове године у америчким школама забрањено чак 1.586 књига. Тексас је са 713 забрана водећи у томе. У Пенсилванији је забрањено 456, а на Флориди 204 књиге.

Како би помогла у промовисању ове иницијативе, Маргарет Атвуд је пристала да буде снимљена како покушава – безуспешно – да спали примерак књиге бацачем пламена.

„О слободи говора се жестоко расправља, а ПЕН је глас разума усред опште галаме. Видео- снимак књиге коју безуспешно покушавам да спалим можда ће имати и пет милијарди прегледа. Надам се да ће то довести до разумне дискусије“, нагласила је канадска списатељица.

Примерак књиге отпоран на ватру заједнички је пројекат америчког ПЕН центра, Атвудове, издавачке куће „Пенгвин рендом хаус“ и две компаније са седиштем у Торонту.

Слушкињина прича, први пут објављена 1985. године, дистопијски је роман о окрутном патријархату, познатом као Република Гилеад, који присиљава фертилне жене да рађају потомство привилегованим слојевима. Од објављивања је била предмет разних забрана.  

Извор: ртс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest