Марко Бато Царевић: Оправдаћу повјерење и мандате које су ми повјерили грађани Будве

Умјесто да штити град и грађане, полиција је 60 дана учествовала у незапамћеној опсади једне зграде која припада свим грађанима, а осим тога направили су значајну материјалну штету. Освештавање просторија Општине Будва је била моја и жеља мојих сарадника, не са циљем да се у Општину уведе Црква, него љубав, слога и мир.

Марко Бато Царевић

Скандалозно је да се полиција која треба да штити грађане, Устав и законе једне државе, стави у функцију било које политичке опције и да учествује у удару на локалном нивоу. Умјесто да штити град и грађане, полиција је 60 дана учествовала у незапамћеној опсади једне зграде која припада свим грађанима, а осим тога направили су значајну материјалну штету.

Рекао је ово у интервјуу за портал ИН4С градоначелник Будве Марко – Бато Царевић, чија је листа “За будућност Будве” на изборима одржаним 30. августа освојила 15 од потребних 17 мандата за састављање нове власти.

Једна од посљедњих мјера на коју сте се одлучили била је доношење одлуке о смјени свих општинских функционера који су успостављени за вријеме краткотрајне – у народу познате као – пучистичке владавине на челу са господином Николом Дивановићем. Да ли је то модел који препоручујете новој Влади Црне Горе, с обзиром на чињеницу да је, непосредно након избора, расписан велики број конкурса за радна и функционерска мјеста у органима државне управе?

“ Да би ова општинска власт функционисала легално и легитимно, рјешења која су донијета на незаконит начин као чин узурпације власти уз насилну злоупотребу полиције, злоупотребу Управне инспекције, Службеног листа и других државних органа – морала су бити поништена.

Ова лица која су заузела на овај начин функције су извршила државни удар на локалном нивоу, они су одобрили употребу силе, пендрека, сузаваца и шок бомби ка својим суграђанима и погазили су и Устав и законе. Моја је дужност као предсједника Општине да бринем о законитом и ефикасном раду локалне управе, и то ћу предано радити до последњег дана обављања ове дужности за коју су ми мандате повјерили грађани Будве.

опсада Будве

Ово је ефикасан модел, уколико господа из будуће Владе имају неки бољи – нека га примјене, али не треба заборавити да су ти конкурси расписани непосредно послије избора и да је то урађено са јасном намјером – не би ли се што више кадрова бивше власти удобно позиционирало. Сматрам да све те конкурсе треба одмах поништити и расписати нове и примате стручне и образоване људе који имају неопходне квалификације за назначени посао. Тек тако ћемо знати да смо раскинули са старом праксом упошљавања искључиво партијски подобних кадрова и тек тада ћемо знати да ли је нова власт спремна да повуче потезе који и суштински значе раскид са прошлошћу и владавином ДПС“.

Такође, донијели сте одлуку да се укине субвенција за гориво будванској полицији од стране Општине Будва. Колико је на такву одлуку утицала репресија црногорске полиције над грађанима Будве?

“ Одлуком о уступању платне картице од 27. јануара предвиђено је да се средства користе у циљу стварања квалитетног и безбједног амбијента и имовинске сигурности свих грађана и гостију који бораве на територији општине Будва. Чланом 3 исте одлуке Центар безбједности Будва се обавезује да ће гориво донирано од стране Општине Будва употријебити искључиво на име појачаних активности у свим сегментима безбједносне сигурности свих грађана и гостију на подручју општине Будва и да неће бити коришћено у друге сврхе. Умјесто тога, добили смо полицију која је ненамјенски трошила гориво како би обезбиједила незаконито преотимање и узурпацију власти у граду, стога и не видим никакав разлог да се наша сарадња настави.

Скандалозно је да се полиција која треба да штити грађане, Устав и законе једне државе, стави у функцију било које политичке опције и да учествује у удару на локалном нивоу. Ми смо видјели да је полиција поступала у потпуној супротности са правилима и етиком службе, и да није радила у интересу грађана већ искључиво појединаца који су из само њима знаних разлога одлучили да на онако скандалозан начин преотму изборну вољу грађана.

Будва, полиција „ради свој посао“

Умјесто да штити град и грађане, полиција је 60 дана учествовала у незапамћеној опсади једне зграде која припада свим грађанима, а осим тога направили су значајну материјалну штету. Треба нагласити и да је полиција покренула око 240 поступака против грађана и општинских функционера пред Судом за прекршаје и Основним државним тужилаштвом у Котору све са циљем да настави са злоупотребом позиције моћи и покушају да наставе да врше утицај на сва даља дешавања. Стога је неопходно све оне који су учествовали у оним срамним дешавањима од 17.06 и 24.06 казнити а рад полиције ставити под пуну контролу како више никада не би дошли у ситуацију да штите интересе искључиво једне партије или партијских појединаца“.

У јавности сте препознат као успјешан послован човјек, али и вјерник Српске православне цркве. Како коментаришете критике које сте добили од стране, првенствено, присталица режима, због освештавања просторија Општине Будва?

“ Вјерник сам Српске православне цркве, Србин, Бокељ и Грбљанин и то је јавности познато. Али сам и лојални грађанин Црне Горе и пословни човјек који уредно измирује своје обавезе према држави. Као предсједник Општине Будва једнак сам према свима и знам да сам на челу града у којем се различитост вјековима поштовала. Освештавање просторија Општине Будва је била моја и жеља мојих сарадника, не са циљем да се у Општину уведе Црква, него љубав, слога и мир. Није била намјера да се ичија вјерска осјећања повриједе или наруши секуларни принцип, већ да се одагна све лоше, мржња и непријатељство које је оних три мјесец а завладало Будвом, захваљујући ДПС-у.

Ја сам то урадио због 5.800 гласова који су подржали листу “За будућност Будве”. То је за вјерујућег човјека који је у цркви и који познаје канон, уобичајен чин. То је мени потпуно нормално. Тешко је разговарати са људима који нису вјерујући. Оно што је сигурно – ако у Општини може да борави полиција и могу да се користе сузавци и неке паравојне формације, не видим проблем да бораве и наши свештеници. Поновићу још једном, извршена је дезинфекција и дезинсекција зграде тамјаном и молитвом. Нико ништа није украо, и зграда је предата на коришћење свим њеним грађанима. Уколико некоме смета што смо одлучили да наш мандат започнемо на један нов начин, на принципима универзалне хришћанске поруке мира и праштања, а спреман је да затвори очи на све лоповлуке, крађе и насиље који су се дешавали у Будви, онда ја таквом човјеку не могу помоћи“.

Будва, полиција испред општине, архивски снимак

Који су планови Ваше администрације када је у питању економска консолидација Општине Будва, да ли су у плану неке нове инвестиције и, генерално, шта грађани Будве у скоријој будућности могу да очекују од локалне управе на челу са Вама?

„У наредном период фокус ће бити на равномјерном развоју Општине и превазилажењу кризе која је узрокована пандемијом вируса корона која је оставила велике посљедице на нашу привреду, а посебно туризам. У првом кварталу ћемо радити на плану опоравка привреде кроз брзо враћање пословних функција и минимизирању губитака. Наше стратешко опредељење је да обратимо посебну пажњу на развој руралног туризма како би смо обогатили нашу туристичку понуду. У наредне четири године имамо план да кроз изградњу три гараже у градском језгру ријешимо проблем паркирања и гужви и да сачувамо што више зелених површина.

Као што знате, Будва је једини град у Боки који још увијек нема свој културни центар, те нам је један од главних циљева да што прије започнемо изградњу културног центра ‘’Задужбине Тома и Стане Лукетић’’ у близини Старог града, чија је површина предвиђена на 3450 квадрата.

Од капиталних пројеката, бићемо посвећени изградњи заобилазниоце и тунела кроз брдо Топлиш како би смо коначно ријешили проблем саобраћајних гужви као једног од највећих недостатака наше туристичке понуде. Све у свему, очекује нас изузетно динамичан период од четири године који сигурно неће бити лак, али ми смо одлучни у намјери да овај град подигнемо на ноге и омогућимо свим његовим грађанима бољи и квалитетнији живот. Желимо да се посветимо раду и стварању и да више никада не дозволимо ДПС и сателитима да нас дијеле и свађају. Превише смо времена изгубили тапкајући у мјесту док су се појединци енормно богатили на рачун не само Будве већ и цијеле Црне Горе. Сматрам да је томе напокон дошао крај и да ћемо, уз Божију помоћ врло брзо бити у прилици да заиста са поносом кажемо да смо успјели у нашој намјери да отворимо и нова радна мјеста, и да смо привукли стране инвеституре чији је капитал из регуларних токова а не сумњивих фондова и да смо успјели да опоравимо економију и стандард свих грађана Црне Горе“.

Каква су Ваша очекивања од односа нове Владе Црне Горе према Будви?

“ Ми очекујемо један партнерски однос према Будви. Ништа мање од тога. Желимо да будемо конструктивни и да дамо наш допринос, али очекујемо и да нова власт на државном нивоу покаже разумијевање за наше проблем и помогне нам при рјешавању. Будва пуни државни буџет са преко 500 милиона еура годишње, очекујемо да нам се макар дио тог новца врати кроз улагања и капиталне инвестиције а не, као што је до сада била пракса – да ми поправљамо објекте и институције из надлежности републичких ресора као што су школе и Дом здравља. Посебно нам је потребна интервенција државе са регулисање саобраћајница и магистралних путева који нису у надлежности локалне самоуправе, да заједно ријешимо питање изградње болнице, али и да поведемо отворен и искрен дијалог о децентрализацији управе у складу са европским препорукама о том питању. Такође смо заинтересовани да нова власт преиспита, у дијалогу са локалним самоуправама на приморју улогу предузећа Морско добро и да се евентуално пронађе неки други и прихватљивији модел газдовања морском обалом, јер је неприхватљиво да се на овај начин од локалних самоуправа узима највриједнији ресурс и да се пребацује на централну власт у Подгорици. Дакле има пуно простора за разговор и желимо да нас представници власти на државном нивоу чују и уваже као што рекох на почетку, као равноправне партнере јер ми то заслужујемо“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial