MEDOJEVIĆ: Uvesti mehanizme direktne demokratije i vratiti moć narodu da odlučuje o važnim pitanjima

Foto: Pogled

Crnogorski političari su pod kontrolom i rade u interesu centara moći, a za koje niko nije glasao. Neophodno je uvesti mehanizme direktne demokratije i vratiti moć narodu da odlučuje o važnim pitanjima, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

Kako ističe, „i nakon smjene diktatorskog mafiokratskog režima, Mila Đukanovića dobili smo Vlade koje su još više zavisne od spoljnih centara moći nego Đukanović“.

“Krivokapić, Abazović, Spajić i Milatović su osim bespogovornog poslušništva  prema zvaničnim stavovima Eu i NATO (čak i kad to ide nedvosmisleno protiv interesa građana i države ) , izloženi direktnom uticaju vlasnika Vijesti, djelova Crkve i duvanskih tajkuna iz Crne Gore, ali i neformalnog centra moći globalne duboke države (podruznuca Trilaterale u regionu East West Bridge, medijki fond bivšeg direktora CIA generala Petreusa, i jednog ogranka Crkve ban Crne Gore, koju predvode neki episkopi  pod uticajem zapadnih obaveštajno političkih struktura”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, trenutno svi vodeći politički faktori služe tuđim privatnim ili ideološkim i geostrateškim interesima.

“Interese građana i države Crne Gore niko ne zastupa. Parlament i Vlada , pa i GST donose odluke po nalogu centara moći, za koje niko nije glasao i koji ne odgovaraju građanima Crne Gore”, rekao je lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

On je naglasio da je narod izgubio moć koja mu po Ustavu pripada i da se zbog toga PzP snažno zalaže za dopune Ustava koje bi u ustavni poredak i pravni sistem uvele mehanizme direktne demokratije pomoću kojih bi građani mogli, u skladu sa propisanim procedurama, da na slobodnom referendumu provjeravaju odluke Vlade i zakone koje usvaja Skupština Crne Gore.

“Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije bila demokratska država. Vlast je uvijek bila uzurpirana od pojedinaca i interesnih grupa koji su je koristili protiv interesa naroda i države, a u cilju ličnog bogaćenja i nekontrolisane moći” kazao je Medojević i dodaje:

“Narodu se mora vratiti moć odlučivanja o pitanjima koja bitno utiču na njihova ljudska prava i slobode, a koju je uzurpirala vlast”, ističe Medojević.

Kako navodi, slobodno izražavanje volje građana o važnim pitanjima na refrendumu treba da bude omogućeno i na državnom i na lokalnom nivou.

“Odluke sa referenduma bi bile obavezujuće”, zaključio je Medojević u saopštenju.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest