Милану Гутовићу посхумно додељена награда „Добричин Прстен“

Вријеме читања < 1 минут

Награда „Добричин прстен“ постхумно је припала истакнутом драмском умјетнику Милану Ланету Гутовићу (1946-2021), сазнаје Тањуг у Удружењу драмских умјетника Србије.

Фото: Sinemanija

Гутовић је Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду (данашњи ФДУ) завршио је 1967. године у класи професора Миленка Маричића и припадао групи „Бојанових беба“ заједно са колегама са класе које је Бојан Ступица примио у стални ангажман Југословенског драмског позоришта.

Првак драме Народног позоришта у Београду постаје 2006. године.

Пензионисан је крајем децембра 2011. године.

Играо је и у Звездара театру, Култ театру, Позоришту Славија, Битеф театру, Црногорском народном позоришту, Крушевачком позоришту, Атељеу 212, НП Тимочке Крајине, Београдском драмском позоришту, Театру „Вук“.

Добитник је бројних признања међу којима су позоришне – Стеријина награда, Награда „Раша Плаовић“, Статуета Ћуран, Награда „Зоран Радмиловић“, Нушићева награда, Златни ћуран за животно дјело, као и Награда Цар Константин, за улоге у филмовима „Условна слобода“ и „Седам и по“.

Милан Лане Гутовић преминуо је 25. августа 2021. у 75. години.

Угледну глумачку награду Удружења драмских умјетника Србије која се додељује за животно дјело прошле године је добио Петар Божовић који је 33. лауреат овог високог сталешког признања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest