MILATOVIĆ: Naredna vlada da odluči o Otvorenom Balkanu. Raditi na jačanju regionalne ekonomske saradnje

Foto: Jutjub printskrin/ RTCG - Zvanični kanal

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović rekao je, odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora razmatrati odluku da se priključi Otvorenom Balkanu, da je to nešto čime treba da se pozabavi naredna vlada koja će, kaže, biti rezultat novog saziva Skupštine Crne Gore.

„Moj politički stav je tu vrlo jasan. I prije nego što sam postao ministar u Vladi Crne Gore, sada političar i predsjednik Crne Gore, ja sam jako puno i u profesionalnom smislu radio na unapređenju regionalnih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana i iz Evropske banke za obnovu i razvoj gdje sam i radio“, rekao je Milatović u intervjuu za Tanjug.

On je istakao da se sjeća da je tada i Milo Đukanović prisustvovao tim početnim sastancima gdje se stvarao Otvoreni Balkan.

„On je u međuvremenu promijenio negdje svoj politički ton kada je u pitanju Otvoreni Balkan“, rekao je Milatović i ocijenio da su regionalne ekonomske integracije neodvojivi dio evropskih integracija.

„Dok god mi budemo držali za cilj punopravno članstvo Crne Gore u EU treba uporedo i raditi na svemu ovome što se tiče unapređenja regionalne ekonomske saradnje“, bio je jasan Milatović.

„Nadam se da ćemo ući u eru stabilizacije dobrosusjedskih odnosa“

Na pitanje o dolasku u Beograd i na koji način želi da unaprijedi odnose sa Srbijom, Milatović podsjeća da je naveo da će njegova prva posjeta biti Briselu, odakle će poslati snažnu poruku istinskog evropskog puta Crne Gore.

„Što se tiče dobrosusjedskih odnosa ima li išta normalnije nego da mi u zemljama Zapadnog Balkana imamo najbolje moguće odnose? Nažalost, nije tako bilo, ali čini mi se da i ova pobjeda nad Đukanovićem daje svima nama negdje nadu da ćemo ući upravo u jednu novu eru dodatne stabilizacije dobrosusjedskih odnosa u zemljama Zapadnog Balkana, jer upravo je to i ono što građani očekuju od Crne Gore i od nas”, rekao je Milatović.

Kako kaže, smatra da je trzavica bilo dosta i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana „ono što nas sve čeka“.

„Regionalne ekonomske integracije, da li one koje su već tu kroz sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA ili one koje se odvijaju u okviru kišobrana Berlinskog procesa ili one koje su otpočele od samih zemalja Zapadnog Balkana poput Otvorenog Balkana sve ono što ide u korist građana i privrede u našim zemljama je nešto što treba podržati i na čemu treba aktivno i raditi“, rekao je Milatović.

Dodaje i da je „đavo u detaljima i da sve to treba razraditi i pogedati“.

Milatović je rekao da ga raduju sve čestitke koje je dobio, i od predsjednika Aleksandra Vučića, ali i od Milanovića, a čuo se, kaže i sa brojnim liderima.

„Siguran sam da neću razočarati građane, potrebna stabilna vlada“

Milatović je rekao da je svjestan odgovornosti i da je siguran da neće razočarati građane. On je istakao i da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada.

„U nedjelju smo imali istorijski važan dan za Crnu Goru, smijenili smo konačno simbol jednog prethodnog režima koji je vladao Crnom Gorom u prethodnih 30 godina i otvorili vrata nove ere demokratskog i ekonomskog razvoja u zemlji“, rekao je Milatović.

Izazovi su veliki i treba, kako je rekao, pomiriti zemlju.

„Ja sam upravo i u nedjelju veče rekao da je ovo pobjeda pomirene Crne Gore, jer je gospodin Đukanović previše dijelio Crnu Goru, bespotrebno je dijelio i upravo na tim podjelama i tako dugo vladao. Zato je prioritet u unutrašnjem smislu naše politike broj jedan pomirenje“, istakao je Milatović.

Prioritet u spoljnoj politici su evropske integracije, rekao je Milatović i ocijenio da će u narednom petogodišnjem mandatu, zajedno sa Vladom Crne Gore koja bi trebalo da bude konačno politički stabilna nakon vanrednih parlamentarnih izbora, biti dobijena dodatna stabilnost koja će biti neophodna da Crna Gora uđe u EU.

„I da onda nastavimo sve one reforme koje smo negdje i započeli, a tiču se unapređenju životnog standarda građana i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Milatović.

Na pitanje da li očekuje da poslije vanrednih izbora Pokret Evropa sad dobije i treći nivo vlasti, odnosno mjesto premijera budući da je osvojila najviše glasova u Podgorici, a potom su građani dali najviše povjerenja i njemu kao kandidatu tog pokreta na predsjedničkim izborima, te da li će nastupati u koaliciji ili samostalno, Milatović je rekao da je još rano da se govori o parlamentarnim izborima.

„Trenutno je i njihovo raspisivanje pred Ustavnim sudom. Treba sačekati da vidimo odluku. Politički stav je da oni treba da budu što prije i da bez obzira od nastupa, da li će on biti koalicioni u predizbornom ili postizbornom smislu, mislim da je suštinski cilj da Crna Gora dobije politički stabilnu vladu koja će imati snažnu podršku od Skupštine Crne Gore, a da Skupština bude politički realnija nego što je saziv sada“, rekao je Milatović.

Podsjeća da sada DPS kontroliše skoro 50 odsto skupštine, uz prognozu da će u narednom sazivu to biti duplo manje, a da će Pokret Evropa sigurno biti dominantan faktor.

Na pitanje da li može da obeća građanima da ih neće razočarati, Milatović je naveo da građani već znaju moralna načela iza kojih stoji i sve vrijednosti koje promoviše.

„Mislim da sam upravo i iz tih razloga dobio ovako visoku podršku građana na koju sam mnogo ponosan, ali to je jedna velika odgovornost i upravo sa pozicije predsjednika države želim da budem i kohezivni faktor, ali i korektivni faktor, tako da sam siguran da ih neću razočarati”, rekao je Milatović.

EU čestita Milatoviću i spremna je na nastavak podrške CG na putu ka EU

EU čestita Jakovu Milatoviću izbor za novog predsjednika Crne Gore i raduje se saradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla da ova država čvrsto ostane na strateškom putu EU. Ovo je poručeno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Žozepa Borelja i komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheliija nakon što je Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora ubjedljivo pobijedio protivkandidata iz DPS Mila Đukanovića.

Borelj i Varhelji su poručili da je izgradnja konsenzusa o prioritetnim akcijama koje su ključne za napredak zemlje u pristupanju EU, fokusirajući se na hitne reforme vladavine prava koje je Evropska komisija zacrtala u najnovijem izvještaju o proširenju.

„Spremni smo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje na putu ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u cjelini“, naveli su evropski zvaničnici.

Zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope okarakterisala je izbore kao konkurentne i sveukupno adekvatno vođene.

U svijetlu svojih preliminarnih nalaza ocijenili su da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, zakonski izborni okvir ima brojne nedostatke i nejasnoće koje potkopavaju njegovu efikasnost i stoga je potrebna temeljna revizija kako bi se pozabavila sva neriješena pitanja, a prije svega propisi o finansiranju kampanje koji dozvoljavaju zaobilaženje obaveza, ograničavajući odgovornost, stoji u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, navode, u svojoj preliminarnoj proceni, misija OEBS/ODIHR je primijetila da su dva predsjednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali je takođe ukazala na zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i spoljašnje uticaje korporativnih i političkih interesa.

„Ovim problemima se treba pozabaviti što je prije moguće dok se zemlja priprema za opšte izbore, kako bi se obezbijedila transparentnost i odgovornost i kako bi se izbjegla pravna nesigurnost“, stoji u zajedničkoj izjavi.

 

pogled.me/tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest