MILATOVIĆEV KANDIDAT NEMA VEĆINU U PARLAMENTU? Poslanici većine ne otvaraju karte: Evropa sad i ZBCG još nijesu odlučili

Foto: Jutjub printskrin/Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović juče je predložio Irenu Radović za guvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG), međutim podrška dva najveća politička subjekata još uvijek nije sigurna.

Naime, glas za Irenu Radović daće Demokrate, SNP, URA i Albanski forum, dok iz Pokreta Evropa sad tvrde da to pitanje nijesu razmatrali. Odluku zasad ne otkrivaju Albanska alijansa, Za budućnost Crne Gora i Bošnjačka stranka. Ova tri politička subjekta će svoju odluku objelodaniti na sjednici Skupštine.

Pokret Evropa sad će svoj stav “saopštiti naknadno kad dođe vrijeme”, dok odgovori hoće li podržati Radovićevu nisu stigli od opozicionih Socijaldemokrata (SD) i Demokratske partije socijalista (DPS).

Milatović je obavio neformalne konsultacije sa poslaničkim klubovima i ubijeđen je da će Radovićeva postati prva guvernerka CBCG u istoriji države. Naglasio je da Radović ispunjava sve zakonske uslove za tu poziciju – visoko obrazovanje, lični ugled, iskustvo u ekonomiji, bankarstvu i pravu, prenosi „Borba“.

Milatović je izrazio nadu da će u narednim danima taj predlog biti na skupštinskom plenumu, te da je uvjeren da će dobiti potrebnu većinu, čime će do kraja godine ili prije Radovićeva stupiti na poziciju guvernerke CBCG.

Ako dobije podršku u Parlamentu, ona će doći na mjesto Radoja Žugića. Savjet CBCG je 2018. godine na predlog Žugića usvojio inicijativu da se viceguvernerka Irena Radović smijeni sa te pozicije. Skupština Crne Gore je smijenila u julu iste godine.

Predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je da će doprinos Radovićeve biti ključan u postizanju viših standarda upravljanja i razvoja CBCG.

“Njena karijera je svjedočanstvo njenog neupitnog integriteta, stručnosti i posvećenosti. Radovićeva je suočavajući se s brojnim izazovima, uključujući i nepravedan progon od strane bivše DPS vlasti, pokazala izuzetnu profesionalnost i hrabrost. Njen nezakonito izazvan odlazak s prethodne pozicije bio je jasno vidljiv gubitak za instituciju kojoj je vjerno je služila, ali i snažan pokazatelj njenog moralnog i profesionalnog stava u svim odlukama koje je donosila”, ocijenio je Bogdanović.

On je naglasio da u njoj vide ne samo izuzetnog stručnjaka već i osvjedočenog branitelja transparentnosti, efikasnosti i etičnosti i da bi njen izbor za guvernerku predstavljao značajan korak naprijed, u osnaživanju ekonomske stabilnosti i međunarodnog ugleda Crne Gore.

Lider SNP-a Vladimir Joković je kazao da uz predlog stoje u potpunosti i da je glas sa njihove strane neupitan. Glasanje za Radovićevu je najavio i lider poslaničkog kluba Albanskog foruma Nik Đeljošaj, koji je istakao da će je podržati u borbi za guvernersku poziciju.

Šef kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar najavio je da Irena Radović može očekivati i njihov glas: “Podržaćemo Irenu Radović za guvernerku CBCG”.

Da će se o Milatovićevom predlogu za guvernerku izjasniti kada to pitanje dođe na glasanje u Parlament, najavio je poslanik koalicije “Za budućnost Crne Gore” Slaven Radunović. Identičan stav imaju i u BS-u iz koje su kazali su da će se o eventualnom predlogu i podršci Radovićevoj izjasniti kada se to pitanje nađe u skupštinskoj proceduri.

Predstavnik Albanske alijanse Fatmir Đeka naglasio je da je riječ o kvalitetnom kandidatu, ali da će odluku donijeti u narednim danima.

“O tome ćemo odlučivati u konsultaciji sa našim koalicionim partnerima narednih dana”, istakao je on.

Milatović je svoja očekivanja od buduće guvernerke predstavio u sedam tačaka, odnosno da u skladu sa zakonom efikasno radi na realizaciji ciljeva Centralne banke, promoviše i štiti nezavisnost institucije od političkih uticaja, sarađuje sa Vladom i drugim organima, zalaže se za stabilnost i neselektivno vrši kontrolu kreditnih institucija, bude transparentna pri prijemu zaposlenih, unapređuje ekonomski sistem platnog programa, statistike i istraživačkog rada.

Milatović je naveo i da su zapošljavane osobe koje akademski i profesionalno to nisu zasluživale i da je bilo dosta negativne selekcije

Radovićeva je na konferenciji kazala da vjeruje da uprkos nepotizmu i problemima o zaposlenima koji CBCG prate u javnosti, u toj instituciji postoji kritična masa kvalifikovanih ljudi, eksperata, analitičara. Ona je naglasila i da su očekivanja koja ima Milatović, u potpunosti usklađena sa njenim.

“Bila sam viceguvernerka CBCG i napustila sam je spletom nesretnih okolnosti. Želim da istaknem puno uvjerenje da ću sa timom kvalitetnih, efikasnih i stručnih ljudi raditi na realizaciji novih projekata u saradnji sa Vladom, na osnovu onoga što su elementi naše agende pristupanja EU i usklađivanja sa evropskom i svjetskom regulativom”, kazala je Irena Radović.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest