MINISTAR ODBRANE SRBIJE: Nema kompromisa ako su Srbi na koljenima, sporazum sa Albancima mora da bude satkan kompromisima

Foto: Youtube printscreen/Vojska Srbije — zvanični kanal

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio da Srbija neće odustati od zahtjeva da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) na tzv. Kosovu.

Vučević je za TV Hepi izjavio da je ZSO „vid autonomije“ i garant da „srpska zajednica može da zaživi na tim prostorima“, i podsjetio da je EU „garant tog sporazuma“.

Istakao je da „Srbija mora da ostane posvećena miru i stabilnosti“, i da je osnovni interes „da čuvamo mir“.

– Potrebno nam je ekonomsko i odbrambeno snaženje Srbije. Mi ne želimo sukobe, ali niko nema dilemu da će Srbija zaštititi svoje građane i da neće da se desi nova „Oluja“. Vojska je opremljena i naoružana, a navijamo i želimo da politika rešava politička pitanja, a ne vojska – rekao je Vučević.

Vučević je naglasio da Srbija ima svoje „crvene linije“, koje su svima vidljive, te da je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi.

– Imamo rešenja za sve situacije. Molimo naše Srbe da izbegnu svaki sukob – kazao je ministar odbrane.

On je napomenuo da je primarni cilj, pored očuvanja nacionalnih interesa, da i dalje ekonomski snažimo državu, da se grade putevi, bolnice, škole i vrtići.

– Mi nemamo problem s Albancima, mi nemamo problem da se povežemo. Otvoreni Balkan je odličan projekat, gde smo maksimalno relaksirali odnose sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To je idealan projekat i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali na njima je da se odluče da li će se priključiti. Srbija je životno zainteresovana za postizanje istorijskog sporazuma između Srba i Albanaca, ali je potrebno da bude satkan od kompromisa. Nema kompromisa, ako su Srbi na kolenima i proterani – konstatovao je Vučević.

Vojska Srbije se u stanju povišene borbene gotovosti, po naređenju predsjednika države Aleksandra Vučića, nalazi od 2. novembra, nakon pojave dronova za koje je rečeno da su iz pravca Kosova nadgledali vojne objekte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest