Митрополија црногорско-приморска НКТ-у: Што га брани, кад га не одбрани

Митрополија црногорско-приморска НКТ-у: Што га брани, кад га не одбрани

“Што га брани, кад га не одбрани”

Цетиње, 11. јун 2020.

Национално координационо тијело за заразне болести је, по ко зна који пут, политички злоупотребљено од стране актуелног режима. Овог пута је послужило као штит директору Управе полиције Веселину Вељовићу. Будући да је Противтерористичка јединица била заузета чувањем багера по улцињском залеђу, неко је морао да прискочи у помоћ директору Вељовићу кад је ухваћен у неистини да је на литијама забиљежен већи кластер заражених новим коронавирусом. То је, изузетно неуспјешно, учинило поменуто тијело.

У свом политикантском покушају одбране директора Вељовића, НКТ је објаснило да је “на сједницама изнијета процјена Института за јавно здравље да је око 70 обољелих особа током епидемиолошког истраживања изнијело податке који су указивали да су присуствовале масовним окупљањима вјерника”. Директор Полиције није рекао ништа слично овоме. Он је устврдио, неистинито и злонамјерно, у покушају застрашивања, ширења панике и стварања негативног расположења према Цркви, да се “у само једном кластеру са литије коронавирусом инфицирало око 70 особа”.

Процјена ИЈЗ на коју се у свом саопштењу позива НКТ и тврдња директора Вељовића су сасвим очигледно различите. Прва говори о вјерским окупљањима уопште и о могућем објашњењу за обољевање 70 особа, не прецизирајући чак ни да ли су сви они били на истом окупљању, а друга (Вељовићева) је изричита и прецизна – литија и кластер од 70 заражених, појачана додатком “у само једном”, што је само неуспјешан покушај да се остави утисак да је таквих “литијских кластера” било више, што не одговара ономе што је била процјена ИЈЗ.

НКТ није смио да се придружи директору Вељовићу у овом отвореном нападу на Цркву. Но, о томе нека мисле сви његови чланови појединачно. Ово је, највјероватније, иступ онога политичког дијела тог тијела, као што је и одлука о ограничавању бројности  јавних окупљања умногоме политичка и усмјерена на Цркву, што примјећују угледни правници и многи у црногорском друштву. Иначе, јавни наступи директора Вељовића углавном имају пријетећи призвук, што је потпуно непримјерено у демократском друштву за некога ко командује толиким мноштвом наоружаних људи. Што се Цркве, свештенства, монаштва и вјерника тиче, Полиција и њен директор могу да буду потпуно растерећени, наше Литије ће имати карактер какав су имале и прије посљедње епидемије – биће мирне и ненасилне, али ће њени учесници бити чврсти и одлучни у одбрани својих вјерских права, права своје Цркве и својих Светиња. Можда немамо ПТЈ и НКТ да нас бране, али имамо истину, правду и силу Божију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest