Mitropolit Joanikije: Ni Njegoša ne bi bilo bez Svetog Save, svetosavski korijeni u srpskom narodu su živonosni

Jutjub/Printscreen

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros, na Savindan Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Save u Tivtu.

Nakon Liturgije, mitropolit je kazao da šta god govorili o Svetom Savi, ne mogu izostaviti ono najvažnije – on je prvi srpski arhiepiskop, osnivač Žičke arhiepiskopije i samostalne Srpske Pravoslavne Crkve.

Postavio je pitanje da li bi bilo Njegoša bez Svetoga Save, bez tog biblijskog, svetootačkog, svetosavskog predanja.

„Ne bi ga bilo, ne bi imao odakle da dođe. Jer, on je iznikao iz tog predanja, iz tog nasleđa. Sveti Sava je uspostavio najveći standard u kulturi i u stvaralaštvu”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Svetosavski korijeni u srpskom narodu su živonosni korijeni, rekao je Vladika Joanikije, a Sveti Sava je bio duhovnik svome rodu, ne samo za vrijeme zemaljskoga života nego i poslije svoga upokojenja.

“I poslije spaljivanja njegovih svetih moštiju na Vračaru, kroz cijelu istoriju i do dna današnjega. I ove svetosavske svečanosti koje imamo u Crnoj Gori pokazuju da se Sveti Sava sjedinio sa svojim narodom, da ga i dalje duhovno vodi, da je i dalje među nama prisutan, možda prisutniji nego u ranijim vremenima. A to možemo reći, jer smo doživjeli duhovnu obnovu poslednjih nekoliko decenija, prošli kroz mukotrpni put obnove i hvala Bogu, te prve polodove duhovne svetosavske obnove uživamo ovih dana kad vidimo ovu djecu, ne samo na svetim bogosluženjima nego i na mnogim kulturnim i duhovnim svečanostima oje organizujemo povodom praznika Svetoga Save”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Kazao je i da je mnogo važno da vidimo koja ličnost je u temeljima naše Crkve koga je Bog poslao kao svoga apostola srpskom rodu i šta se sve od njega možemo naučiti.

„Jer, da je bilo nekako drugačije, da se srpska arhiepiskopija uspostavila nekim sklopom istorijskih okolnosti, a da nije bilo važno ko je njen osnivač, ona ne bi imala takvu životnu silu, ne bi imala takvu blistavu istoriju i ne bi rodila takve svetitelje. On je zaista duhovni otac srpskome rodu”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je naglasio da se Sveti Sava na Svetoj Gori upodobio Svetom Jovanu Krstitelju koji je ovdje na zemlji postigao anđelski život.

“Jer je proveo decenije u postu i molitvi boreći se sa svojim strastima da pobijedi sebe, da očisti svoju dušu i svoje srce da bi se u njegovoj duši i njegovom srcu oglednulo lice Božije i svjetlost Božija da bi se nastanila u njegovoj duši”, kazao je Vladika Joanikije.

Podsjetio je da je Sveti Sava, zajedno sa svojim svetim ocem Simeonom – Nemanjom i svetim bratom kraljem Stefanom Prvovjenčanim postao ktitor manastira Hilandara, najvećega duhovnog ognjišta srpskog roda,

“Manastir Hilandar igra najveću ulogu u oduhovljenju našeg naroda. A Sveti Sava je najviše vodio računa da se osnivaju sveti Božiji manastiri, da se srpska zemlja ispuni duhovnošću, da se monasi bave i molitvom i stvaranjem, obrazovanjem i prosvećivanjem svoga naroda. Zato je Sveti Sava duhovnom silom ispunio i usporavio svoju arhiepiskopiju i dao joj snagu da napreduje, da raste i dao srpskom rodu zamah da stvara, da napreduje, da se bori da dostigne duhovne vrijednosti, da ih njeguje i čuva i da tako ide putem Božijim”, istakao je Mitropolit Joanikije.

Rekao je i da se o Svetom Savi govori kao o prvom srpskom književniku.

“Bilo ih je i prije, ali on ima toliki značaj da se pominje kao prvi. A za njime, po ugledu na njega, imamo velike književnike, pa ako hoćete – od toga vremena do dana današnjega. To je neki posebni dar našem rodu”, kazao je on.

Na kraju sabranja djeca s vjeronauke izvela su praznični program, a sveštenoslužitelji su ih darivali svetosavskim poklon paketićima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest