MNOGO IM 4 MJESECA ZATVORA: Odbrana Do Kvona se žalila na kaznu

Foto: RTCG/Printscreen

“Protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojom su korejski državljani C.J.H. i K.D.H. oglašeni krivim za izvršenje krivičnog djela falsifikovanje isprave izjavljena je žalba od strane branilaca okrivljenih, o kojoj odlučuje Viši sud u Podgorici. Odluka o jemstvu je na snazi, ali se okrivljeni nalaze u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Viši sud u Podgorici”, saopštila je za Dan Maja Kosović, savjetnica za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Podgorici.

Presudu kralju kriptovaluta i njegovom prijatelju izrekla je sudija Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić.

Istom presudom izrečena im je mjera bezbjednosti oduzimanje javnih isprava, i to dva pasoša Kostarike, dva pasoša Belgije i dvije lične karte – saopšteno je iz suda nakon izricanja presude, uz pojašnjenje da su prilikom odlučivanja cijenjene sve okolnosti koje su od značaja da kazna bude manja ili veća.

Do Kvon i njegov prijatelj uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu, gdje su namjeravali da se ukrcaju na let Podgorica–Dubai.

Kod njih su tada pronađena dokumenta navodno izdata od nadležnih organa Kostarike i Belgije, za koja je utvrđeno da su falsifikovana.

Iako su na prvom suđenju negirali krivicu, kasnije su promijenili iskaz.

Objasnili su da im advokat koji ih je ranije zastupao nije rekao da u spisima predmeta postoji nalaz dostavljen preko Interpola u kojem je navedeno da njihovi pasoši i lične karte nijesu validni. Naveli su da ne sumnjaju u izvještaj Interpola, ali su bili sigurni da su dokumenta iz Kostarike koja su na njihova imena važeća jer su ih dobili od agencije iz Singapura koja se bavi izdavanjem državljanstava i pasoša.

Pasoši Belgije su na tuđa imena, a okrivljeni su rekli da su pitali agenciju o čemu se radi i da su ih oni obavijestili da je u pitanju greška koja će biti ispravljena.

Ipak, sud ove iskaze nije cijenio kao istinite.

Prije odbrane, žalbu na presudu uložilo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je tražilo strožu kaznu za okrivljene.

Pismo

Do Kvon je ranije iz istražnog zatvora uputio pismo SDT-u, premijeru Dritanu Abazoviću i ministru pravde Marku Kovaču, u kojem je, između ostalog, govorio o svojim navodnim vezama sa liderom pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Tim povodom saslušao ga je specijalni tužilac, kada je negirao spekulacije da je Spajiću dao pare za finansiranje kampanje.

U više navrata pretresena je soba u kojoj boravi u spuškom zatvoru, ali, prema nezvaničnim saznanjima, nije pronađeno ništa sporno.

Iz SDT-a, koje vodi istragu u ovom slučaju, nijednom se nijesu oglasili povodom ovog slučaja.

Sumnjivo prebacivanje miliona

Mediji su ranije objavili da je sa Do Kvonovog kripto-novčanika dok je boravio u zatvoru prebačena veća količina novca. Samo u jednom slučaju stabilne valute (USDC) vrijedne 18 miliona dolara prebačene su iz kripto-novčanika povezanog sa Do Kvonom. To je saopštio profesor južnokorejskog univerziteta Cho Jae-voo, objavio je Finance Yahoo.

“Zamjena UCDC-a u kriptovalute stvoriće probleme vlastima koje žele da zaplijene imovinu Do Kvona, jer se neki od tokena ne mogu zamrznuti”, rekao je taj južnokorejski profesor, koji vodi laboratoriju za blokčejn podatke na Univerzitetu Hansung u Seulu.

Prema navodima pomenutog medija, do transakcija USDC-a došlo je istog dana kada su 5.292 bitkoina vrijedni više od 160 miliona američkih dolara prebačena iz novčanika povezanog sa Luna Foundation Guard, jedinicom Terraform Labs, prema južnokorejskom Blockmedia.

Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest