Монтефарм: Надлежни нису обезбиједили 240.000 еура за вакцину против грипа

Фото: Pixabay

Из Монтефарма поручују да су се, свjесни ризика коjе носи кашњење у расписивању тендера, обратили ургенциjама Министарству здравља и поjаснили ситуациjу

Фото: Pixabay

Из апотекарске установе Монтефарм упозорили су да буџетом за здравство није опредијељено 240.000. еура за набавку вакцине против вируса грипа, коју примају старији грађани, што може довести до кашњења и саме вакцинације старијих и грађана са хроничним болестима. Из те институције истичу да због тога може и доћи до потешкоћа у набавци вакцине против сезонског грипа. Из Монтефарма објашњавају да процjену потреба за наведеном вакцином, као и вакцинама уопште коjе се користе за вакцинациjу дjеце и одраслих у Црноj Гори, врши Институт за jавно здравље на основу исказаних потреба свих jавних здравствених установа у коjима се врши имунизациjа.

– Тако смо након што jе ИJЗЦГ 5. априла 2022. године упутили захтjев за набавку 23.875 доза вакцине против сезонског грипа, кренули у процес набавке. Како Министарство финансиjа и социjалног старања приликом расподjеле буџетских средстава ниjе опредиjелило средства за набавку вакцине, те самим тим ни Фонд за здравствено осигурање одлуком о расподjели буџетских средстава за 2022. годину ниjе могао предвидjети исте, ЗУАЦГ Монтефарм се обратио Министарству здравља 7.4.2022. године захтjевом за обезбjеђење неопходних средстава у износу од 240.228,50 еура – истичу су из Монтефарма.

Дежурају током празника

И Монтефарма су доставили списак дежурних апотека коjе ће током током предстоjећег Међународног празника рада – 2. маjа (понедjељак) и 3. маjа (уторак) радити у периоду од 07 до 14 часова. Што се тиче суботе и недjеље радно вриjеме остаjе непромиjењено.

– „Андриjевица“ – Андриjевица, „Хипократ“ – Беране, „Могрен“ – Будва. „Jово Дреч“ – Цетиње, „Хигиjа“ – Даниловград, „Петровац“– Петровац, „Сахат Кула“– Подгорица, „Голубовци“– Голубовци, „Ремедиjа“–Колашин, „Стари град“ – Котор, „Фармакон“– Моjковац, „Петњица“ – Петњица, „Стари град“– Х. Нови, „Ристо Вукотић“ – Пљевља, „Плужине“ – Плужине,“Рива“– Тиват, „Топла“– Х.Нови, „Биjела“– Биjела, „Доброта“– Котор,“Жабљак“ – Жабљак од 9 до 19 часовА, „Шавник“– Шавник од 10 до 13 часова, „Рисан“– Рисан од 8 до 13 часова. Такође, из Монтефарма наводе списак апотека, коjе ће 2. и 3. маjа радити од 7 до 20 часова, „Гоjко Дарић“ – Никшић, „Оногошт“– Никшић, „Тополица“– Бар, „Ескулап“– Биjело Поље од 8 до 14 часова. Узимаjући у обзир чињеницу да су дани Рамазанског Баjрама 2., 3. и 4. маjа, изузетак су апотеке у општинама Рожаjе, Плав, Гусиње, Тузи и Улцињ, и радиће по следећем распореду: „Гусиње“, „Плав“, „Jатрос Рожаје, „Владимир“ – Улцињ, „Jадран“ – Улцињ и „Тузи“ –Тузи – наводе из Монтефарма.

У међувремену, како додаjу, добављач их jе упозорио да jе неопходно, у што краћем временском интервалу, покренути процес jавне набавке тj. расписивање тендера.

– Како су нас обавијестили, произвођач је jош у марту почео производне припреме и приjем поруџби потребних доза, те да не гарантуjе расположивост вакцине уколико прекорачимо временско ограничење коjе сам произвођач поставља – наводе из Монтефарма.

Из Монтефарма поручују да су се, свjесни ризика коjе носи кашњење у расписивању тендера, обратили ургенциjама Министарству здравља и поjаснили ситуациjу.

– И то: 14. априла, 19.априла, а потом и 28.4.2022.године и захтиjевали хитну реакциjу у складу са ингеренциjама ресорног министарства и до данас ниjесмо добили одговор – истичу из Монтефарма.

Из те установе кажу и да jе тридесетогодишње искуство Монтефарма у набавци, прихвату, складиштењу и дистрибуциjи вакцина неупитно, што су, како су казали, потврдили и током масовне вакцинациjе против актуелног вируса САРС-ЦоВ-2.

– Такође, оно нам даjе за право да обавиjестимо jавност о могућем кашњењу испоруке вакцине против грипа за сезону надзора 2022/2023. годину, самим тим и кашњењем вакцинациjе – закључуjе се у саопштењу ЗУАЦГ Монтефарм.

Из Монтефарма је прије три дана потврђено да су због кашњења испоруке вакцина против хепатитиса Б и бе-се-же (против туберкулозе) за бебе и дјецу до двије године, очекиване повремeне несташице. Појасинили су да ће вакцине против хепатитиса Б бити испоручене тек у септембру, а мања количина бе-се-же доза средином маја.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest