Монтенегро хоће да лети за Београд, а неће да плати!

Untitled-6

Извор: Глас јавности

Вишемилионски дугови задња рупа на свирали!

Грађани Србије непожељни у Црној Гори, док су српске инвестиције и бесплатан новац увек добродошли!

Компанија Монтенегро ерлајнс, поноси и узданица црногорског режима дугује Србији око 8 милиона евра које нема намеру да врати.

Наиме, Монтенегро ерлајнс је само за период од 2008. до 2012. године остао дужан предузећу Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА из Београд (у којем Р Србија има 92% власништва, а Црна Гора 8%) око 5 милиона евра основног дуга, без припадајућих законских затезних камата, које износе по слободној процени још око 2,5 милиона евра. Наведени дуг и даље није измирен у целости, већ само у мањем делу, иако је то морало бити по правноснажној и извршној пресуди Привредног суда у Подгорици из 2017. године.

Поред постојања наведеног дуга, Монтенегро ерлајнс наставља са својим успешним пословањем, тако да је за свега 5 месеци током 2019. године направио још 500 хиљада евра дуговања ка СМАТСА.

Као главни актери пљачке коју спроводи Монтенегро ерлајнс на директну штету грађана Србије, али и Црне Горе, у стручним круговима спомињу се ЛАЗО МАКСИМОВИЋ, заменик директора СМАТСА, иначе брат од ујака МИЛА ЂУКАНОВИЋА, председника Р Црне Горе и ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ запослен у СМАТСА, иначе син ДУШКА МАРКОВИЋА премијера Р Црне Горе.

Као посебно занимљива је чињеница је да је ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ у СМАТСА дошао са места комерцијалног директора Монтенегро ерлајнса и то у моменту када је суд у Подгорици пресудио да Монтенегро ерлајнса мора да плати СМАТСА 5 милиона евра са припадајућим каматама. Закључак се сам намеће, да је ПРЕДРАГ директно послат како би извршио опструкцију поменуте наплате.

Можда још горе се може посматрати чињеница да, док како је евидентно, сам врх црногорског режима, преко својих најближих родбински повезаних експонената уништава СМАТСА, паралелно се води процес у којем Црна Гора планира да се повуче из СМАТСА са својим уделом од 8% и да се удружи са Италијанима или Хрватима, о чему се већ неко време воде тајни преговори.

Међутим ни то им није довољно, тако да су прво планирали да новцем СМАТСА финансирају изградњу новог радара на Врсути и опремање и рад војног одељења за алокацију ваздушног простора Војске ЦГ у ваздухопловној бази Голубовци, која ради у систему дежурства НАТО.

Поред свега наведеног, Србија до сада још увек није покренула питање да се наведени дугови које прави црногорска државна авиокомпанија смање тако што би се смањио удео власништва Црне Горе у СМАТСА, што би у овом моменту била једна од реалних опција.

Као интересантно лице у поменутој дружини милогораца појављује се човек који је по свим законима о сукобу интереса спојио све неспојиве функције у једну, са евидентним циљем пљачкања новца од грађана Србије и Црне Горе. Ради се о генералном директору Директората за буџет у Министарству финансија Црне Горе НИКОЛИ ВУКИЋЕВИЋУ, који поред наведене функције обавља и функцију председника одбора директора Монтенегро ерлајнса, као и члана скупштине СМАТСА, испред Црне Горе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest