MONTEPUT: „Most Tara 2 oštećen ali nije ugrožena funkcionalnost objekta“

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije sa opisom da je konstrukcija mosta na Tari oštećena uslijed obilnih padavina, iz Monteputa su TVCG saopštili da je uvidom od strane nadzornog organa na izgradnji auto-puta Inžerop-Geodata i predstavnika Monteputa konstatovano da je usljed bujičnih voda u koritu Tare rijeka oštetila – odnijela dio nasipa ispod mosta Tara 2 u dijelu naglavih greda stubova RS7 i RS8, ali nije ugrožena stabilnost objekta niti funkcionalnost.

Pojašnjavaju da se naglavne grede koriste tokom izgradnje za nošenje oplate mosta, te da nisu dio noseće konstrukcije mosta.

„Noseći stubovi su duboko fundirani, tačnije oslanjaju se na šipove dubine cca 25 metara, tako da sama konstrukcija mosta Tara 2 nije ugrožena. Ovo će se riješiti kada se nasip i obaloutvrda ponovo isplaniraju i urede nakon smanjenja nivoa vodotoka. Znači, ističemo da nije ugrožena stabilnost objekta niti funkcionalnost. Usljed najavljenih novih većih padavina dodatno će biti pojačan monitoring lokacije“, zaključuju iz Monteputa.

Građanski i ekološki aktivista Vuk Vujisić objavio je na svom fejsbuk profilu fotografije mosta, uz opis: „Ovo je suštinski razlog zašto su betonirali i izmještali rijeku Taru, još uvijek kriju papire o ovoj dionici pored upozorenja stručnjaka i UNESCO radili su po svom. Zatvor je za neke ništa kad vidite Taru, ali i stanje projekta od milijardu ovih dana“. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest