На данашњи дан потонуо је Титаник

РМС Титаник – познат и као СС Титаник био је други од три путничка брода, који је требало да доминирају прекоокеанским путничким саобраћајем. Био је власништво компаније Вајт Стар Лајн, а изграђен је на бродоградилишту Харланд и Вулф.

Фото: commons.wikimedia

Титаник је био највећи путнички брод на свету у то доба. У току првог путовања, Титаник је ударио о ледени брег у недељу, у 23.40, 14. априла 1912. године. Потонуо је два сата и четрдесет минута касније, у 02.20.

У трагедији је смртно страдало преко 1.496 људи, што је једна од највећих мирнодопских поморских катастрофа, те је тим и широко позната. Титаник је користио најнапреднију технологију, доступну у то доба. За Титаник се веровало да је непотопив. Био је то велики шок за људе, јер је Титаник, упркос напредној технологији и искусној посади, на крају ипак потонуо уз велика људска страдања. Тачан број жртава је непознат зато што је комплетан списак путника и посаде изгубљен.

Два сата након што је Титаник потонуо, РМС Карпатија је дошла на место несреће и почела са спасавањем преживелих у току неколико наредних часова. У 08.50 часова, Карпатија је запловила пут Њујорка где је пристигла током вечери 18. априла 1912. године под јаком кишом.

Олупине брода су 1. септембра 1985. године пронашли Жан-Луис Михел и Роберт Балард.

Извор: Wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest