NAĐENE CIGARETE SA KOSOVSKIM MARKICAMA: Uhapšene četiri osobe

Foto: Jutjub printskrin/ NOVA M

Četiri osobe uhapšene, nađene cigarete sa kosovskim markicama
Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, službenici policijskog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su četiri osobe osobe zbog šverca u Rožajama, saznaje Portal RTCG u policiji. Uhapšeni su E.M (1988.) i E.M (1990.) zbog sumnje da su krijumčarili cigarete raznih brendova sa akciznim markicama Republike Kosovo, tvrde u policiji.

Lisice na ruke stavljene su kako saznajemo i M.M (1994.) koji se tereti za krijumčarenje razne vrste robe iz Crne Gore u Srbiju i iz Srbije u Crnu Goru. Slobode je lišen i E.K (1976.) koji se tereti za krijumčarenje određene vrste robe iz Srbije u Crnu Goru, kazali su nam iz policije.

Prema zvaničnom saopštenju policije, jutros su službenici Sektora za borbu kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenje finansijskih istraga, sproveli akciju kodnog naziva „Izvor“ na području teritorije opštine Rožaje, koja je rezultirala razbijanjem lanca krijumčara.

„Izvršeni su pretresi stanova na pet lokacija, kao i pretres jednog teretnog motornog vozila, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti za koje se sumnja da su korišteni za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje i krivičnih djela nedozvoljena trgovina. Pronađena su sredstva za komunikaciju – radio veze i mobilni uređaji, takođe, pronađen je i tzv. bunker u jednom teretnom motornom vozilu, za koji se sumnja da je koršiten za prevoz krijumčarenih cigareta. U jutrošnjoj akciji, lišena su slobode četri lica, E.M. (35), E.M. (33), M.M. (29) i E.K. (47), svi iz Rožaja, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo krijumčarenje u produženom trajanju i oni će uz krivične prijave biti privedeni državnom tužiocu na dalju nadležnost“, saopštila je policija.

U sklopu ovog predmeta, kodnog naziva „Izvor“, podnijeto je ukupno osam krivičnih prijava protiv 16 lica koja se sumnjiče za krivična djela krijumčarenje i nedozvoljena trgovina, a kojom prilikom je oduzeto 2.895 šteka cigareta u vrijednosti oko 70.000 eura, kao i druga akcizna roba u vrijednosti od oko 5.000 eura.

„Službenici Sektora za borbu kriminala će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom nastaviti sprovoditi aktivnosti usmjerene na suzbijanje, otkrivanje i sprečavanje krijumčarenja akciznih roba, kao i identifikaciju lica koja učestvuju u lancu krijumčara“, naveli su iz policije.

Podsjetimo, kako je Portal RTCG nedavno pisao, teme šverca narkotika i svih mogućih akciznih roba preko Rožaja aktuelne su već godinama. Sve je počelo sa policajcima iz ovog grada koji su nakon svjedočenja o švercu cigareta preko planine Hajle do Kosova, ostali bez posla.

Oni su svjedočili da je taj šverc bio državni projekat. Kada je pritisak na njih postao previše težak, otišli su u inostranstvo. Zatim su se vratili svi, osim jednog koji je ostao u Luksemburgu, i nijie vjerovao u priče da se ipak nešto promijenilo u Rožajama i Crnoj Gori.

Onda se pojavio Muharem Fejzić sa snimcima šverca, a Specijalno tužilaštvo do danas nije identifikovalo lica sa snimka o švercu cigareta, kao ni autentičnost video-materijala koji je Fejzić dostavio.

Fejzić je, podsjećamo, baveći se lovom, gotovo tri godine snimao grupu švercera koja iz Besnika kod Rožaja krijumčari cigarete na Kosovo. Na snimcima koje je dostavio tužilaštvu zabilježeno je kako jedan od švercera vadi pakete sa cigaretama iz džipa i slaže ih pored automobila. On je javno saopštio imena tadašnjih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova koji učestvuju u švercu cigareta.

Viši sud, umjesto istrage o švercu cigareta, 2015. godine kaznio je Fejzića sa 14 hiljada eura jer je navodno saopštio imena bez dokaza.

I ovaj Rožajac, poslije torture kroz koju je prošao, otmice i mučenja, nalazi utočište negdje u inostranstvu.

Ovaj slučaj samo je potvrdio ono što je pisano mnogo ranije, kada je penzionisani šef rošajske policije Šemso Dedeić izjavio da šverc duvana preko Crne Gore nikada nije prestajao. Dedeić je još tada izrazio uvjerenje da borba protiv duvanskog šverca ne treba da se vodi na periferiji, već bliže centrima.

On je ukazao na to da kriminal i šverc, osim graničnih prelaza, funkcionišu i duž porozne granice, na ilegalnim šumskim putevima, kojih samo prema Kosovu ima desetak, a nekima od njih granični prelaz Kula mogu zaobići i šleperi.

Više se niko ne sjeća takozvane afere “nafta”. Osim anonimnih, insajderi i u ovom slučaju bili su neki od bivših policajaca iz Rožaja, koji su ustvrdili da su za vrijeme fiktivnog izvoza nafte neki službenici napunili džepove sa čak dva miliona evra. Slučaj je, kako je tada saopšteno, preuzelo tužilaštvo, ali, kao i u duvanskoj aferi, nikada ništa nije riješeno, pisao je „RTCG“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest