„NAĐITE ALBANCE I VRAĆAJTE IH U TIRANU“: Britanci u ratu sa albanskim bandama, spremaju im deportaciju

Ministri u vladi Velike Britanije sve su glasniji u zahtevima za proterivanje Albanaca iz Ujedinjenog kraljevstva.

Razlog za to su albanske organizovane kriminalne grupe, koje su privukle pažnju britanskih medija, ali i političara, počev od premijera Rišija Sunaka, koji je najavljujući nove mere usmerene na smanjenje broja migranata koji stižu iz Albanije u Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao da će hiljade Albanaca biti vraćeno kući u narednih šest meseci.

Albanske organizovane kriminalne grupe privukle su pažnju britanskih medija, naročito banda „Helbanianz“, čiji članovi žive u nekoliko kula na imanju Gaskojn kod Barkinga, piše „San“, a prenosi Koha.

Prema pisanju britanskih medija, tajna mreža albanskih bandi raširena je širom zemlje, a oni žive u palatama, vilama ili dvorcima.

– Iza ojačanih vrata ovih kriminalnih centara krije se svet soba za paniku, prodavnica oružja i ekstremnog luksuza. U stambenim blokovima imanja Gaskojn u Barkingu, naoružani albanski gangsteri su na ivici da preuzmu britansku trgovinu kokainom od pet milijardi funti – piše britanski list.

Pripadnici grupe „Helbanianz“ uglavnom su iz Burelija, Kukesija i Hasija, i do sada su se više puta izrugivali britanskoj pravdi, jer iako su hapšeni u Britaniji, dok su u zatvoru, uspevaju da ostavljaju objave na društvenim mrežama.

Iza rešetaka su tri člana ove grupe – Azem Dajči, star 25 godina, osuđen na šest godina i osam meseci zatvora, Fabion Kuči, star 27 godina, osuđen na šest godina i četiri meseca zatvora, dok je Ardi Šeta, star 19 godina, osuđen na dve godine i devet meseci zatvora, nakon što je optužen za pljačku  27. novembra 2018. godine.

U Albaniji su članovi ove grupe, koji su nekoliko puta zauzeli naslovne strane međunarodnih medija, idoli velikom broju mladih ljudi.

„Vinc“ i „Stealt“, čija su prava imena Ervin Selita i Fatjon Dibra, obojica poreklom iz grada Burela, a godinama žive u Londonu, održali su pre tri godine i koncert u Tirani, gde su se okupili stotine njihovih fanova, koji su čekali u redu za autogram, dok su oni u Engleskoj, potpuno uključeni u industriju kanabisa, trgovinu kokainom, pljačke velikih vila, zlata i dijamanata, piše list.

Pesme „Helbanianza“ pune su reči u kojima su ponosni na svoj način života i pevaju o drogama, uključujući i stavljanje nasilja na pijedestal. „Helbanianz“ je kriminalna, ali u isto vreme i muzička grupa.

Prema navodima britanske policije, ozloglašeni kartel „Helbanianz“ postao je treća najveća organiziovana kriminalna grupa u Engleskoj, u poslednjih pet godina.

Ervin Selita, poznat kao “Vinc” uhapšen je Tirani 5. februara prošle godine i optužen za pokušaj ubistva Zeni Džindi, vlasnice hotela u Tirani.

List podseća da je prošlog leta počela primena sporazuma Albanije i Velike Britanije o deportaciji ilegalnih imigranata, kada je iz Velike Britanije deportovano 40 ilegalnih albanskih imigranata, među kojima je bilo i osuđenih počinilaca krivična dela u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon toga, većina njih je naznačila da ne želi da se vrati u Britaniju.

Pre dva dana britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik pozvao je na „čišćenje“ Albanaca.

– Juče sam posetio imigracioni centar da vidim naše nedeljne letove za Albaniju i da se zahvalim osoblju na njihovom radu na čuvanju naših granica i zaštiti svih nas. Nađite Albance, zaustavite ih, odvedite ih na aerodrom i vratite ih u Tiranu. Ne samo ove ilegalne imigrante, već i opasne kriminalce koji su osuđeni za drogu – rekao je on.

Njegova izjava izazvala je reakciju albanske ministarke spoljnih poslova Olte Džačke, koja je na Tviteru napisala da je šokirana jezikom koji koristi britanski ministar.

(Kosovo Online)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest