Након мјесец дана настављена свједочења у случају Меденица

Након мјесец дана, јуче је у Специјалном државном тужилаштву настављено саслушање свједока у предмету формираном против бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице.

Због тајности поступка, нико од бранилаца са којима је редакција „Дана“ контактирала није нам могао рећи који свједок је јуче саслушан.

Подсјетимо, одлуком Врховног суда средином јула њој је продужен притвор за три мјесеца, након чега су се њени браниоци жалили Уставном суду.

Према ранијем писању нашег листа, саслушан је дио судија, за прва два мјесеца истраге једино је био позван да свједочи судија Врховног суда у пензији Бранимир Фемић, већ крајем јуна и почетком јула још неколико њих, а изјашњавали су се на околности доношења одлука у одређеним ревизијама.

Специјално државно тужилаштво сумња да је Меденица по налогу сина Милоша Меденице за материјалну корист пристала да утиче на судије суда којим је предсједавала да у одређеним поступцима ревизије доносе одлуке у корист неких фирми.

Како се наводи у наредби о спровођењу истраге, сумња се да је Весна Меденица имала задатак да се информише о кретању предмета у Врховном суду Црне Горе, да се упознаје са стањем у списима и да јавља организатору друге податке од интереса за криминалну организацију, као и да са позиције предсједнице Врховног суда, располажући информацијама и сазнањима до којих је дошла током обављања функције, утиче да организатор и чланови криминалне организације не буду откривени приликом преношења и продаје неоцарињене царинске робе – цигарета, изнијете из Слободне царинске зоне Луке Бар.

Одлуком суда, притвор је продужен Весни Меденици, Милораду Меденици, Луки Бакочу, Ивани Ковачевић, Марјану Бевењи, Стеву Караникићу и Г.Ј.

Како пише у рјешењу суда, из списа предмета произилази основана сумња да је Милош Меденица током 2019. године створио криминалну организацију која је дјеловала на територији Црне Горе, а којој се придружило 11 лица, правно лице ДОО „К. ц. Н.“ и више Н.Н. лица.

Према наводима истраге, сумња се да је Милош Меденица, као организатор, врбовао више лица ради реализације криминалног плана, да се бавио преношењем и продајом неоцарињене робе чији је промет ограничен, као и да посредује ради доношења одлука Врховног суда у корист заинтересованих привредних друштава, а у циљу стицања противправне имовинске користи за себе и криминалну организацију.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest