Не треба ми држава у којој не могу да се помолим: Отац Гојко поручио да су само Бог и светиње вечни

 Отац Гојко Перовић

Не треба ми држава гдје не могу на миру Богу да се помолим, па да је по сто пута и српска и црногорска, рекао је отац Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије и поручио да се „свака власт мијења, а да су само Бог и светиње вјечни“.

„Не ваља нам ништа ако се унесе смутња међу браћом, ни црквена порта ни црква ни икона ни крст… Ништа нам не ваља, ако брат мрзи брата“, казао је отац Гојко на предавању у Колашину које је организовао Црквени одбор цркве светог Димитрија.

„Мијења се свака власт, а вјечан је само Бог. Кажу „Да је вјечна Црна Гора“, кажу „Да је вјечна Србија“… Оно што је вјечно су ове светиње. Само светиње остају. За мене је светиња и џамија у коју не идем да се клањам. Та туђа вјера ми је светиња, коју не бих натрунио ничим, али моју браним“, рекао је он.

Отац Гојко Перовић

„Како могу да кажу да ће се завадити Срби и Црногорци, када је то не умијем ни да одвојим. Да ми неко сва блага свијета нуди, па да каже хајде одвоји у себи Србина од Црногорца, ја бих рекао хвала ти, ја то не знам“. То је код мене све спојено. Има људи код кога се одвојило и ја кажем нека је одвојено и можемо живјети једни поред других. У цркву нећемо ићи због тога што је неко Србин, а неко Црногорац. У цркву идемо због тога како вјерујемо у Бога“, казао је отац Гојко.

Он је казао да мјере које су донијете у циљу борбе против вируса корона немају никаквог утемељења у закону“, и подсјетио да постоји закон о заштити становништва у вријеме епидемија у којем се каже да су у вријеме епидемија забрањена јавна окупљања“.

Српска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици

Да ми неко сва блага свијета нуди, па да каже хајде одвоји у себи Србина од Црногорца, ја бих рекао, хвала ти, ја то не знам, каже отац Гојко.

„Ако нема епидемије, дозвољена су јавна окупљања. Задње што су прописали да може на улице само 200 људи, то нема нигдје…Та наредба, то је подзаконски акт , а не може подзаконски акт бити старији од закона, који каже или има јавног окупљања или нема… До сада смо причали поштоваћемо све мјере. Ако се врати ово зло, поштоваћемо мјере које су у складу са Уставом и законима ове земље. Не могу се прописивати мјере да се „с Марса види“ како то нијесу мјере против вируса, него мјера против божјег народа да изађе на молитву“, казао је ректор Цетињске богословије.

 Отац Гојко Перовић

Перовић је зато поручио да „неће поштовати оне мјере које су написане тако да их нико жив не разумије и које уносе забуну и невољу међу људе“.

Коментаришући то што је полиција забранила литију, која је планирана у недјељу у Колашину, он је савјетовао да се Колашинци окупе у „црковни сјен“.

„Кад се ту окупимо, то према законима ове земље није јавно окупљање већ вјерски обред. Ако дође полицајац да пита, рећи ћемо да се молимо Богу и за то постоји црковни сјен, којем су на капији крст, а ко ту уђе у црквени сјен ту је молитва… Ко је тај који ће да одвоји 199. од 201. Нека се тиме бави полиција… Ево ја сам први 201, сви смо 201.“, поручио је Перовић

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest