Неистина је да Општина Будва отима имовину, грбљани имају пуну подршку Царевића за повраћај имовине

Вријеме читања 5 минута

У данашњем саопштењу Општине Будва наводи се следеће:

Фото: Поглед

Јучерашњим саопштењем за јавност НВО “Мрчево поље-Јаз” као и појединим наступима одборника у локалној скупштини, покушала се замјеном теза и подметањем произвести још једна афера у Будви. Апсолутно су нетачне тврдње да предсједник општине господин Царевић и руководство МСЦ желе да отму некоме земљу већ је истина да у складу са законом и законским овлашћењима смо дужни да штитимо имовину Општине Будва као и буџет свих грађана. Захтјев за издавање привремене мјере пред Основним судом у Котору поднијет је из разлога јер Општина Будва не пристаје на вишегодишње уцјене од стране руководства неких представника невладине организације. Наиме, након што је у току године Општина Будва раскинула уговор са овом невладином организацијом о закупу и након што је МСЦ ушао у преговоре за директним закупом као предузеће којем је повјерено на управљање спортским теренима и административном зградом, извршен је противзаконит упад у просторије, затворени су спортски терени и онемогућено је одржавање спортских тренинга и манифестација на овом простору. То је урађено са намјером да се силом и противзаконито изврши притисак на руководфство општине да се повећа износ закупнине. Неодговорни појединци у овој невладиној организацији су очито помислили да то што ће ставити катанце на терене и тјерати дјецу са терена присилити општину да пристине на њихове уцјене. На такав однос општина неће никада пристати због чега смо и покренули све законске механизме да заштитимо огромна средства која је општина уложила на том локалитету. Подсјећања ради , у питању је вишемилионски износ гдје је општина инвеститор изградње спортских терене и комплетне инфраструктуре. Посебно је проблематично што ова невладина организација, по накнадним сазнањима до којих смо дошли, није представник свих власника земљишта већ само једног дијела, због чега нема легитимацију да даје у закуп земљиште што им је и више пута саопштено као веома проблематична правна ствар. Осим тога, Општини је дата сагласност од друге невладине организације која такође газдује овим простором НВО “Јаз-Будва” да може да користи спортске терене као и од мјесне заједнице Јаз и мјесне заједнице Пријевор и Сеоце, због чега су нетачне тврдње да општина узурпира било коме земљиште.

Саопштење којим је јуче покушано да се дезавуише јавност има своју политичку позадину којом се покушало нанијети штета руководству општине на челу са Марком Царевићем. Истина је да се господин Царевић залаже за повраћај имовине свим стварним власницима земљишта на локалитету Јаз о чему је јавност итекако упозната, а чињеница да је и његова породица један од оних која потражују власничка права на земљишту најбоље разграђује нетачне тезе о отимању имовине јер би у том случају са позиције предсједника отимао имовину самом себи. Ради потпуног информисања јавности желимо да саопштино да је на скоро одржаном састанку са министром екологије и просторног планирања Ратком Митровиће на тему израде ПУП-а Будва било посебно ријечи о регулисању имовинских питања стварних власника и да је неопходно наћи начин да се исправи вишедеценијска неправда према Грбљанима који су оштећени отимањем њихове породичне имовине.

Са друге стране, поштено би било да када се већ ставио у функцију политичких напада Бућин саопшти комплетну истину својим Грбљанима те да се у име НВО на чијем је челу, изјасни шта је за сво вријеме од кад постоји НВО урађено за Грбљане. Ово посебно када се има у виду да од 2007 године општина у просјеку годишње плаћа закуп по 100.000,00€ на име ренте парцела на којима се налазе спортски терени које је сама Општина Будва изградила.

Дакле, чињеница која произилази из финансијске картице ове НВО потврђује да је за период од 2007. године до дана данашњег, на име закупа земљишта ова НВО од општине наплатила преко милион еура, док и поред толико издвојене суме новца Грбљани тапкају у мјесту и очигледно тапкаће све док њихове интересе заступа представник ове невладине организације. Било би лијепо, да Бућин, за почетак објасни Грбљанима шта је урађено са преко 1.000.000,00€ (милион еура) који износ је од Општине Будва приходовала НВО на име закупа њихове ђедовине. Такође, било би лијепо да Бућин објасни Грбљанима зашто је каса НВО празна и поред чињенице да се у исту слила велика сума новца, док са друге стране имовинско правна питања у корист Грбљана нису ријешена од постојања НВО. Имамо чињеницу да је поље Јаз једини локалитет на којем није извршен повраћај имовине па би морално било да Бућин, умјесто што се бави политичким нападима, поднесе оставку на мјесто предсједника

Заслужују Грбљани да знају да Бућина не боли њихова имовина нити заштита њихове имовине, већ напротив, ради се о личном интересу из разлога што је Општина Будва напокон одлучила да прекине безакоње појединаца који се покушавају сакрити у сјенци НВО. Очигледно је да само он и једна мала групица заговарају став радикалних мјера, па пласирањем неистина и невјештим спиновањем покушавају се представити као хероји у одбрани имовине Грбљана, док је истина на потпуно другој страни. Цијенећи чињеницу да је заправо Бућин изјавио да су Грбљани као чланови НВО на чијем је челу, радикално поступали приликом раскида уговора о закупу од стране Општине Будва, чинећи све како би дошао у центру пажње јавности и заштити личних интереса, морамо га разочарати и указати на истинитост догађаја. Наиме, када су Бућин и та групица људи који очигледно једини имају интерес у свој овој причи, покушали да радикализују ствари и у прљаву причу и поступак увуку часне и поштене Грбљане, чланови те НВО на чијој ђедовини се налазе спортски терени су без двоумљења дали сагласност Општини Будва за бесплатно коришћење предметних парцела. С тога, не стоје као тачне тврдње да су Грбљани радикално поступали, већ да је појединац покушао да самовољом себи прибави противправну имовинску корист.

Нити Општина нити МСЦ чији је оснивач Општина Будва неће оштетити ни једног часног Грбљанина. Напротив,залажемо се свим силама да се изврши повраћај власништва над земљом стварним власницима као и да се исти обештете уколико повраћај није могућ и то на праведан и законит начин. Лични интереси појединаца неће поколебати ни господина Царевића да помогне свим Грбљанима да своју ђедовину врате у приватно власништво и да самостално газдују својом ђедовином, када ће бити у прилици да са Општином или било ким друго, закључе правни посао како би лично од своје djедовине могли да убирају плод да то не раде други у њихово име, притом, понашајући се као да је то њихова прћија.

На крају, Општина Будва на челу са Марком Царевићем ће увијек бити на страни грађана и закона, а у складу са истим ће стати у заштиту интереса око Грбљана тако и свих грађана Општине Будва. У тој намјери препрега и спрега неће бити лични интереси нити било какви јефтини, вицкасти покушаји убирања политичких поена, на исти начин како су појединци убирали имовинску корист од туђе имовине. Руководство Општине Будва ће учинити све да се изврши повраћај имовине стварним власницима и да се исти обештете а појединци који на овом питању остварују своје личне користи ће коначно бити стављени по страни. Још једном желимо да нагласимо да покушај политичког спиновања и неоснованих напада неће проћи јер грађани добро знају ко ради у њиховом интересу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest