Дамјановић: Нема новца за накнаде за новорођенчад

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да фали новца за повећање пензија, исплату накнада за мајке и дјечјих додатака, али да ће Влада те социјалне мјере које је усвојила бивша власт – примијенити

Пред Владом су велики финансијски изазови, а један од главних је повећање минималне пензије на 200 еура, што ће државу годишње коштати око 16 милиона. Међутим, због инфлације, усклађивање пензија са платама значиће двадесетак милиона еура већи издатак од тога, упозорио је ресорни министар на консултативном саслушању пред скупштинским Одбором за здравство, рад и социјално старање.

„Ја и даље мислим да то није довољно, да се активно мора размишљати да се нађе простора и модела да се након измјена и допуна Закона о буџету, које се очекују крајем јула, створи додатни простор за додатну подршку пензионерима”, рекао је министар финансија Александар Дамјановић.

Дамјановић каже да су фискални изазови и исплата накнада мајкама са троје и више дјеце, за шта ће бити неопходно додатних десет милиона еура, као и дјечијих додатака за дјецу до 18 година, чија је примјена предвиђена од октобра.

„Неких тридесетак милиона еура годишње, односно, имају четири, пет милиона за ова два мјесеца. Имајући аспекте раста је остављено да се добро процијени да ли је ова мјера оправдана.”

Дамјановић ипак поручује да ће Влада ове мјере бивше власти примијенити, али мора повећати приходе. Зато је поново увела акцизе на гориво за јахте за рекреацију.

„Наша процјена је да је буџет изгубио најмање 40 милиона еура због тога што није било акцизе за ову врсту пловила“, рекао је Дамјановић.

У међувремену, предсједник Мило Ђукановић упозорио је Владу да преиспита рјешење о наплати акциза на гориво за јахте, и тврди да ће бити „већа дара него мјера“.

С друге стране, за још једну мјеру бивше Владе – накнаде за бебе рођене ове године, од 500 до хиљаду еура – пара тренутно нема, каже министар рада и социјалног старања. Паре за ту намјену предвиђене су из буџетске резерве, али је у њој остало само око шест милиона еура.

„Неђе је процјена да ће за те потребе требати неких пет и по милиона еура у овој години. Немамо средстава да финансирамо тај програм”, рекао је министар Адмир Адровић.

Накнаде ће бити исплаћене једино ако се након ребаланса буџета пронађе новац. Адровић истовремено најављује нови закон о социјалној и дјечјој заштити наредне године.

„Да добре ствари се наставе, а ове које нису добро биле нормиране, да се оне на адекватан начин промијене“, казао је Адровић.

Приликом свега тога, посебна пажња биће посвећена ромско – египћанској популацији.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest