Није матура профи шминка и селфи у неудобним салонкама

Пише: Александра Белић

Крај маја и почетак јуна обележиле су прославе малих и великих матура које су некад у бити подразумевале затварање једног животног циклуса и отварање новог – тежег, важнијег, али и изазовнијег.

Сви ти млади људи управо те посебне вечери, свечано обучени и дотерани, по неком неписаном правилу, постају одрасли и несвесно прелазе у другу животну фазу која носи нове изазове, обавезе, али и одговорности. Осим тога, матуре су некад биле и симбол другарства и заједништва, обећања да ће се неговати и чувати пријатељства стечена током школовања, а у ово савремено и дигитализовано доба, чини ми се, фокус је са примарне симболике залутао и усредсредио се на површну естетику – балске хаљине, вештачки нокти и трепавице, професионална шминка, инстант морски тен, вртоглаве штикле и јефтине салонке…

Непримерено дотеране девојчице утркују се која ће направити бољи селфи док, невешто набадајући у тој обући за одрасле, ризикују да зараде, у најбољем случају угануће чланка… И док оне саме себи позирају, а другари их ћутке посматрају са стране и полемишу о некој новој видео-игрици, време за оне важније ствари немилосрдно пролази. И онда се запитам шта се то десило и да ли мора тако?!

Лично, дала бих богатство за оно најбоље лето између велике матуре и прве Бруцошијаде када само једном у животу имате три врела месеца за доколицу, безбрижни провод и несташлуке које, верујте, не би требало да пропусти ниједно младо биће.

Није живот ТикТок и Инстаграм, живот су љубав и успомене, а неке од најлепших стичу се баш тог јединог лета које наступа након положене матуре… Само тог лета пуне се батерије за живот у свету одраслих који уме да буде суров и бескомпромисан… Учите децу да се друже, помажу и воле, усадите им осећај одговорности и емпатије, а за салонке, тоалете и друге савремене статусне симболе који су преузели фокус и на матурама, има времена, а и да га не буде, није драма.

One thought on “Није матура профи шминка и селфи у неудобним салонкама

  1. U organizacionom odboru za Balkanski kros u Beranama bila je Jelena Božović, za one koji nisu pratili ili ne znaju , na Balkanskom krosu u Beranama je iz opštine Berane izdvojeno 40000 evra a učestvovalo je Kosovo! A ponavljam Božovićka je bila član organizacionog odbora !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest