Нисам то био ја, „часна ријеч“ – Стијеповић: Нема доказа да сам учествовао у прању новца

Вријеме читања 3 минута

Афера „Коверта“, коју је тада ексклузивно објавио портал ИН4С, изазвала је политички земљотрес у Црној Гори. На снимку се недвосмислено види, када Стијеповић коверту са новцем узима од Душка Кнежевића, притом жалећи се како има трему да говори на скупу у Зети, јер ће бити Мило Ђукановић тамо

Autor: Zoran B. Lekovic

Бивши градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић јуче је у подгоричком Вишем суду, приликом контроле оптужнице, казао да нема ниједног доказа против њега у извршењу кривичног дјела прања новца у којем није могао учествовати јер није познавао остале оптужене осим Душка Кнежевића, пише Побједа.

Због изостанка умишљаја он је предложио да се поступак против њега обустави.

Са друге стране, специјална тужитељка Лидија Вукчевић је остала при ранијим изјашњењима о овом случају подсјећајући да постоје бројни докази за кривично дјело за које се терети Стијеповић. Она је навела да суд има основа да прихвати понуђене доказе и дозволи да се у даљем току поступка утврђује кривица како Стијеповића тако и осталих окривљених.

Ванпретресно вијеће Вишег суда којим је предсједавала судија Ана Вуковић ће, након тајног вијећања и у законском року од 15 дана, донијети одлуку да ли ће прихватити доказе тужилаштва или обуставити поступак против бившег градоначелника Подгорице.

Оптужени Стијеповић јуче је пред судијом Вуковић устврдио да код њега није постојао умишљај за извршење кривичног дјела за које се терети.

“Нијесам остварио ни посредан, ни непосредан контакт са окривљенима, нити сам учествовао у доношењу одлуке за извршење кривичног дјела. Ниједан од окривљених није ни поменуо моје име, нити су изјавили да смо остварили заједничку одлуку”, казао је Стијеповић.

Он је истакао да није знао, нити је могао знати да је новац који му је предао Кнежевић стечен криминалном дјелатношћу.

“Нијесам могао помислити, а камоли повјеровати да се Душко Кнежевић, који је у октобру 2016. године важио за угледног бизнисмена, бавио криминалном дјелатношћу. Моје улоге у конвертовању долара у еуре нема. Нијесам знао ко ће и гдје ће се новац конвертовати. Нијесам имао никаква сазнања о томе”, навео је Стијеповић.

Он је појаснио да је, за новац који је расподијељен активистима ДПС-а у Зети, ДПС прекршајно кажњен новчаном казном која је уплаћена у државни буџет Црне Горе.

Бранилац Стијеповића, адвокат Лазар Аковић, предложио је суду да против његовог брањеника обустави поступак усљед недостатка доказа.

Виши суд је, до сада, два пута обустављао кривични поступак против Стијеповића, који је у афери ,,Коверта“ оптужен за прање новца у саизвршилаштву, док је потврдило оптужницу против Душка Кнежевића и запосленика у Атлас банци због стварања криминалне организације и прања новца.

Оптужница је, осим против Кнежевића, потврђена и против Бранислава Тодоровића, Живка Шљиванчанина, Тамаре Крџић, Горана Грујовића и Томице Кнежевића, због истог кривичног дјела и прања новца у саизвршилаштву.

Виши суд је тада зузео став да СДТ није прибавило нити прикупило нити понудило суду ниједан ваљани доказ који би био на степену основане сумње да је окривљени Стијеповић починио кривично дјело прање новца у саизвршилаштву.

Са друге стране, тужитељка Вукчевић је у жалби указала да је Стијеповић оптужен за исто кривично дјело из истог догађаја као Тодоровић, Шљиванчанин, Крџић, Грујовић и Кнежевић а у односу на које је вијеће Вишег суда утврдио да се ради о прању новца до степена основане сумње и потврдило оптужницу.

Управо из овог разлога, за тужитељку Вукчевић су нејасни разлози првостепеног суда да се ниједним предложеним доказом Славољуб Стијеповић не може на недвосмислен начин довести у везу са кривичним дјелом прање новца.

Стијеповић се оптужницом СДТ-а терети да је у октобру 2016. године, по претходно постигнутом договору, од Душка Кнежевића преузео 110.000 америчких долара од којих је најмање 62.070 прибављено криминалним дјелатностима, са намјером да их убаци у легалне токове – ради коришћења тог новца за парламентарне изборе.

Он је тражио од Кнежевића да доларе замијени у еуре што је овај и учинио преко Влатка Рашовића који у овом предмету има статус свједока сарадника.

Конвертовани новац је предат представнику ДПС-а и подијељен уз потврде, активистима те партије, а што према оцјени СДТ-а указује да је Стијеповић знао да се ради о новцу стеченом криминалном дјелатношћу, те да треба прикрити његово поријекло и избјећи свако његово евидентирање, посебно кроз приходе ДПС-а који су подложни контроли.

Афера Коверта

Афера „Коверта“, коју је тада ексклузивно објавио портал ИН4С, изазвала је политички земљотрес у Црној Гори. На снимку се недвосмислено види, када Стијеповић коверту са новцем узима од Душка Кнежевића, притом жалећи се како има трему да говори на скупу у Зети, јер ће бити Мило Ђукановић тамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest