НКТ фијаско: Храповић да објасни како смо на 42. мјесту Ковид најсигурнијих земаља, а прва „Корона-фри“ држава

Пише: Небојша Бабовић

Резултати и дубина Форбсове/ДКГ студије пластично објашњавају зашто земље Европске уније приликом планова отварања граница не убацују Црну Гору која, интерно, буруче данима о свом коронафри статусу.

Кенан Храповић, министар здравља

У јаловој дискусији коју преко медија воде Владе два балканска тигра, запао ми је за око Храповићев коментар Лончару да је Црна Гора на високом 42. (548 бодова) мјесту Форбсове листе Ковид најсигурнијих земаља, а Србија је на ко зна ком мјесту (на 54. је са 532 бода).

Иначе, прва је Швајцарска са 753, а 100. Бахами са 440 поена од 1000. Само ово говори да су Србија и Црна Гора малтене на истом нивоу безбједности. По истом дубинском истраживању хиљада фактора, најризичније земље су подсахарске Африке са просјечним скором 359. Ако су то најризичније земље, онда су и грађани тих земаља најризичнији за ширење Ковида и ту настаје проблем. Листа 100 најбезбједнијих земаља и цногорска листа 133 државе се увелико не поклапају и Црна Гора је у опасности због критеријума НКТ.

Позивање на Форбсову листу (коју је направила нека озбиљна организација www.dkv.global) од стране Министра само открива да критеријуми које је Влада/НКТ направила за отварање граница не вриједе пишљива боба.

По „критеријуму 25/100К“ у Црну Гору је дозвољен улазак из већине афричких земаља, које су према овој студији и најризичније. Најугроженија држава је нпр. Судан, а наочити Суданци су према НКТ више него добродошли у Црну Гору са својом бившом браћом из јужног Судана и родбином из Централноафричке републике и Руанде.

извор: Небојша Бабовић/Фејсбук

Резултати и дубина Форбсове/ДКГ студије пластично објашњавају зашто земље Европске уније приликом планова отварања граница не убацују Црну Гору која, интерно, буруче данима о свом коронафри статусу. Зато што је 42. Зато што се граничи са четрдесетгорима и зато што Европа не прави дневнополитичке критеријуме базиране на једном сумњивом критеријуму, него планове који ће успоставити баланс између здравља нације и њеног економског функционисања.

извор: Небојша Бабовић/Фејсбук

И на крају крајева, када се Храповић јавно позива на „високо“ Форбсово 42. мјесто по сигурности, како онда може да каже да смо прва Корона-фри држава? Зашто не пише Форбсу и Deep Knowledge Groupu и објасни њима, а не Ани Брнабић, да смо ми у ствари први, а не четрдесетдруги?

Зато што добро зна зашто не смије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest