НКТ: Нова методологија даљег отварања ЦГ, још увијек без отварања границе са Србијом


НКТ: Нова методологија даљег отварања ЦГ, још увијек без отварања границе са Србијом

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници, којом је предсједавао Милутин Симовић, донијело стратешку одлуку о даљем отварању Црне Горе у складу са задржавањем наше препознатљиве политике највишег степена заштите грађана, странаца који живе у нашој земљи и туриста и стварањем предуслова за нормализацију економије погођене пандемијом коронавирусом


На предлог Института за јавно здравље усвојен је скуп критеријума за повећање доступности Црне Горе, отварање наших граница и омогућавање несметаног међународног саобраћаја уз мјере превенције ширења корона вируса. Нови приступ заснован је на принципима:

1: недискриминације – одлука се доноси на основу боравка односно резиденцијалног статуса лица, а не његовог држављанства, 2: флексибилности – одлука се доноси на основу епидемиолошке ситуације уз високу толеранцију за потребе транзита кроз Црну Гору, и 3: заједничког и координисаног приступа – Црна Гора као лидер европске интеграције попуштање мјера спроводи у комуникацији и размјени епидемиолошких података са државама Европске уније и другим земљама кандидатима за чланство.


У складу са усвојеним принципима формиране су три листе држава зависно од: броја активних и нових случајева инфекције корона вирусом, тренда кретања броја инфицираних особа и укупног одговора одређене државе на пандемију узимајући у обзир доступне информације о аспектима као што су капацитети за тестирање, надзор, праћење контаката, лијечење и извјештавање.


Формиране су три листе држава зависно од: броја активних и нових случајева #КОВИД19, тренда кретања броја инфицираних и укупног одговора државе на пандемију (доступне информације о капацитетима за тестирање, надзору, праћењу контаката, лијечењу и извјештавању).


Државе чији резиденти могу без ограничења ући у Црну Гору, су: Алжир, Ангола, Андора, Антигва и Барбуда, Аустралија, Аустрија, Бахами, Барбадос, Брунеј, Бугарска, Бутан, Чешка, Данска, Доминика, Еритреја, Естонија, Етиопија, Фиџи, Филипини, Финска, Гамбија, Гана, Грчка, Гренада, Гренланд, Грузија, Гвајана, Гвинеја, Холандија, Хрватска, Индонезија, Ирска, Исланд, Источни Тимор, Јамајка, Јапан, Јордан, Јужна Кореја, Јужни Судан, Камбоџа, Камерун, Кенија, Кина, Кипар, Киргистан, Коморска острва, Конго, Костарика, Куба, Лаос, Летонија, Либан, Либерија, Либија, Литванија, Луксембург, Мадагаскар, Мађарска, Малави, Малта, Малезија, Мали, Мароко, Маурицијус, Мауританија, Мексико, Мјанмар, Монако, Монголија, Мозамбик, Намибија, Непал, Нигер, Нигерија, Никарагва, Њемачка, Норвешка, Нови Зеланд, Обала Слоноваче, Палестина, Папуа Нова Гвинеја, Парагвај, Словачка, Руанда, Сејшели, Сенегал, Словенија, Сомалија, Шри Ланка, Судан, Швајцарска, Света Луција, Свети Кристофер и Невис, Свети Винсент и Гренадини, Таџикистан, Тајланд, Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Уганда, Уругвај, Узбекистан, Венецуела, Вијетнам, Замбија и Зимбабве.

Државе чији резиденти могу ући у Црну Гору уз негативан резултат ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2 акредитоване лабораторије, стар не више од 48 сати су: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Турска, Израел, Пољска, Румунија, Италија и Украјина.


Из прве групе држава улазак у ЦГ могућ је без ограничења, из друге групе улазак је могућ уз негативан #ПЦРтест, из треће улазак није дозвољен.


Национално координационо тијело је посебно анализирало епидемиолошку ситуацију у Србији. Констатовано је да несметан проток људи и робе представља и стратешку политику Црне Горе, којој је наша земља искрено привржена и наш економски интерес и потребу. Једногласно је закључено да одлука о отварању према Србији може бити донијета тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик.


НКТ: Несметан проток људи и робе представља и стратешку политику ЦГ и наш економски интерес и потребу. Одлука о отварању према Србији може бити донијета тек након што буде познат здравствени исход недавног епидемиолошки високо ризичног спортског догађаја у Београду


Дио нове политике отварања Црне Горе је и данашња одлука да се омогући долазак туриста из епидемиолошки сигурних дјелова појединих држава (принцип регионализације) чартер летовима уз претходну комуникацију тур-оператера са нашим надлежним органима и билатерални договор на нивоу надлежних здравствених институција.

Укинуто је ограничење броја путника ваздухоплова генералне авијације којима је омогућен улазак у Црну Гору.

Иста правила која важе за све путнике у смислу држава чији су резиденти уведена су и за особе које у Црну Гору долазе јахтама.

У складу са препорукама Европске комисије Институт за јавно здравље је предложио, а НКТ прихватило изузимање из наведених критеријума одређених категорија лица неопходних за нормално функционисање виталних сервиса и услуга и запослених који представљају јасан економски интерес. Посебни услови уласка и кретања кроз Црну Гору биће прописани за:

  1. Здравствене раднике, здравствене истраживаче и научне раднике;
  2. Лица која врше или обезбјеђују транспорт путника и робе;
  3. Дипломате, особље међународних организација, војно особље и раднике хуманитарне помоћи у вршењу својих функција
  4. Одређене категорије путника у транзиту;
  5. Лица којима је потребна међународна заштита или долазе у Црну Гору из других хуманитарних разлога (поштује се принцип забране протјеривања).

Све наведене мјере ступају на снагу у недјељу, 21. јуна у поноћ.


КОВИД19 је поново импортован у ЦГ и то неодговорношћу појединаца. Тиме је нарушено јавно здравље и угрожени наша економија и национални интерес црногорске државе. Зато све надлежне институције имају додатни мотив и обавезу да у континуитету снажно спроводе закон


Национално координационо тијело је посебно анализирало укупни развој епидемиолошке ситуације у региону и шире, као у број нових случајева инфекције у Црној Гори. Констатовано је да чињеница да епидемиолошка истраживања путева импортације и евентуалне локалне трансмисије још нијесу завршена представља разлог више да се грађани без изузетка и у потпуности придржавају свих прописаних мјера.

Резултати епидемиолошких и безбједносних провјера указују да је након готово тридесет дана у којима у Црној Гори није било потврђених случајева инфекције вирус поново импортован и то неодговорношћу појединаца. Тиме није само нарушено јавно здравље већ су угрожени наша економија и национални интерес црногорске државе. Зато све надлежне институције имају додатни мотив и обавезу да у континуитету снажно спроводе законом прописане активности и процесуирају појединце или групе који пријете да неодговорношћу угрозе све грађане.

Усвојен је недјељни Извјештај по донацијама.

До 15. јуна 2020. у 09:00 укупни приливи су износили 8.025.177,90 еура док су укупни одливи износили 1.758.173,33 еура. Стање на рачуну је 6.267.004,57 еура док су укупни приливи у доларима износили 75.971,72 долара. Није било одлива.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest