Nove informacije u slučaju „Tunel“: DNK Erića nije u dokazima – ukinut mu pritvor

JutjubPrintscreen/Dan-Rade Koprivica(Vlada cg)
Ukinut je pritvor okrivljenom državljanininu Srbije, Vladimiru Eriću (33) kojem se stavlja na teret krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i krivično djelo sprečavanje dokazivanja, saopšteno je iz Osnovnog suda.

“Vijeće Osnovnog suda u Podgorici nakon izvršenog DNK vještačenja u kojem nije podržana hipoteza da je ovaj okrivljeni jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil, našlo da je dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret. Nakon određivanja i produžavanja pritvora okrivljenom V.E.izvršeno je DNK vještačenje“, piše u saopštenju suda.

U Osnovnom sudu u Podgorici realizovana je ekstradicija okrivljenog Erića iz Kraljevine Švedske u Crnu Goru 20. marta 2024. godine, kada mu je na bazi do tad prikupljenih dokaza određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

“U toku istrage od strane Forenzičkog centra Uprave policije sačinjeni su izvještaji o DNK vještačenju od 15. maja 2024. godine u kojima se navodi da rezultati DNK analize ne podržavaju hipotezu da je okrivljeni V. E. jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil pogodan za interpretaciju u izvještaju o DNK vještačenju”, podsjećaju iz suda.

Prilikom odlučivanja, vijeće je imalo u vidu dokaze na kojima se ranije temeljio materijalno-pravni osnov odnosno osnovana sumnja da je okrivljeni Erić izvršio krivična djela stavljena mu na teret, na bazi kojih je istom određen a potom i produžavan pritvor u istrazi.

“Međutim, imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja koje je izvršeno nakon što je donijeto poslednje rješenje o produženju pritvora, a koje je u smislu osnovane sumnje cijenjeno u kontekstu radnji koje se okrivljenom stavljaju na teret da je izvršio kritičnom prilikom, po ocjeni vijeća dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, odnosno više ne postoji dovoljan stepen uvjerenja suda u tom pravcu.

Navedeno za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom, jer je po zakonu nužno postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se tereti okrivljeni u odnosu na kojeg se odlučuje o pritvoru”, zaključuje se u saopštenju suda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest