Од Симпсона до Нетфликса: Гдје се све лик краљице Елизабете појавио у поп култури

Фото: Printscreen/youtube

Од сингла „Sex Pistolsa“ преко Симпсона и Ендија Ворхола до хваљене серије Круне, епизоде ​​краљице Елизабете у поп култури биле су честе и незаборавне.

У неким је улогама приказана са пуно љубави, друге су биле непријатељски, али неизбрисив лик краљице у умјетности, музици и филму учврстио је њен статус једне од најпрепознатљивијих људи на свијету.

„Боже чувај краљицу“

Са њеним очима и устима прекривеним колажима ријечи, омот сингла „Sex Pistolsa“ из 1977. „God Save The Queen“ је међу култнијим сликама панк покрета, али и Елизабете II.

Умјетник Џејми Рид такође је направио верзију која приказује краљицу са зихерицом пробушеном кроз уста и симболима нацистичке свастике преко очију.

Сама пјесма, у којој се краљица назива нељудским бићем, а њен режим фашистом, изазвала је скандал. Би-Би-Си је забранио његово емитовање.

Било је још пјесама о краљици. Њежна композиција Битлса из 1969. године „Her Majesty“ је у супротности са „Elizabet My Dear“ на деби албуму „The Stone Roses“ из 1989. на којем су изјавили да неће стати док она не изгуби трон.

„The Queen Is Dead“ је насловна пјесма са хит албума „The Smithsa“ из 1986. Пјевач и текстописац Мориси протестовао је тада, а и годинама касније, против медијске фасцинације краљевском породицом, коју је сматрао безвриједном, пише Индекс.хр.

„Сама идеја о монархији и енглеској краљици се промовише и чини кориснијом него што заиста јесте“, рекао је Мориси за „NME“ магазин.

„Све то изгледа као шала. Одвратна шала.“

Ворхолова платна

Краљицу су сликали и фотографисали бројни умјетници, укључујући Сесил Битона, Лусијана Фројда и Ени Лајбовиц, приказујући је у пуном краљевском сјају, на послу или са породицом. Али мало ко је заокупио машту јавности попут технобоја Ендија Ворхола, у оквиру серије о краљицама из 1985.

Ворхол је користио званичну фотографију коју је прилагодио низом боја и стилова – процес који се такође користио за чувени приказ Мерилин Монро.

Вријеме екрана

Препознатљива по свом нагласку и одјећи јарких боја, краљица је често била представљена у цртаним филмовима, телевизијским емисијама и филмовима. Неколико пута се њен лик појавио у култној америчкој серији Симпсонови, укључујући и епизоду у којој се главни лик Хомер забио у њену златну кочију у Бакингемској палати.

Фото: Printscreen/Youtube

Лик краљице појавио се у британској сатиричној луткарској представи Пљувајућа слика и у дјечијем телевизијском хиту Пепа Прасе, гдје је скакала у локвама блата. Њен лик се такође појавио у филмовима Малци, Аустин Пауверс: Голдмембер и Голи пиштољ, међу многим другим. У некима од њих глумила је Жанет Чарлс, њен најпознатији британски двојник.

Приватан живот

Краљица није давала интервјуе и никада није износила детаље о својим најприватнијим тренуцима. Али било је много биоскопских приказа живота који је требало да води иза капија палате. Они су представљени у филмовима, представама и телевизијским програмима, што је све помогло у обликовању перцепције јавности о краљевској породици.

Приказана је као дијете у Оскаром награђеном филму Краљев говор, посвећеном залагању њеног оца, да се савлада муцање. Хелен Мирен је играла краљицу у Краљици, суочивши се са гнијевом јавности након смрти бивше снахе принцезе Дајане 1997.

Једна од најутицајнијих је Нетфликова високобуџетна телевизијска серија „Круна“, која детаљно описује причу о краљици и њеном супругу Филипу прије него што је ступила на трон, заједно са породичним свађама, скандалима и политичким кризама.

Олимпијски скеч

Након година коришћења и злоупотребе свог лика, краљица се лично појавила на екрану 2012. године у скечу за церемонију отварања Олимпијских игара у Лондону. На слици је окружена својим вољеним коргијима у Бакингемској палати док беспрекорно обучени Џејмс Бонд, Данијел Крејг долази по њу.

„Добро вече, господин Бонд“, рекла је она прије него што су се укрцали у хеликоптер, прелетјели Лондон и потом падобраном слетјели на стадион, али је тај дио био измишљен.

Она је 2016. године такође била на видео снимку са својим унуком принцом Харијем, у којем се појавио бивши амерички предсједник Барак Обама, како би промовисала ветеранско спортско такмичење Инвицтус Гамес.

Једно од њених посљедњих појављивања било је са популарним анимираним дјечијим телевизијским ликом Медом Падинтоном на прослави њеног платинастог јубилеја у јуну.

У кратком видео снимку размијенили су информације о својој љубави према сендвичима са мармеладом и у ритму Квинове пјесме „We will rock you“, лупајући кашикама о шоље, отворили звјездани поп концерт.

Извор: цдм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest