Od srijede svježije: Pad temperature, povremeno pljuskovi i grmljavina

Фото: Поглед
Na sjeveru Crne Gore sjutra tokom dana sunčano i veoma toplo. Ujutru moguća je ponegdje magla, popodne u planinama očekuje se umjeren do pojačan razvoj oblaka sa uslovima za izolovanu lokalnu pojavu grmljavine, a sporadično moguća je kratkotrajna kiša.

Na jugu, sunčano, jako toplo. U popodnevnim satima u centralnim planinskim predjelima umjeren razvoj oblaka. Duvaće slab do umjeren vjetar južnih i zapadnih smjerova. Temperatura u najtoplijim mjestima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada oko 39 i 40 stepeni.

More će biti mirno do malo talasasto. Vjetar slab do umjeren, a prema sjeverozapadu akvatorijuma umjeren do pojačan uglavnom jugoistočni. Temperatura mora 28 do 29 stepeni. UV index, i dalje vrlo visok, oko 10 UV jedinica, obavezna zaštita od UV zračenja.

Narednih dana na sjeveru, u utorak, pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće umjeren do jak povremeno na udare i vrlo jak južni vjetar u planinskim predjelima povremeno sa olujnim karakteristikama. U srijedu, nagla promjena vremenske situacije, promjenljivo oblačno i nestabilno sa kišom, povremeno pljuskovi sa grmljavinom i osjetno svježije. Duvaće pojača jugozapadni vjetar koji će do kraja dana skrenuti na sjeverni. Temperatura u osjetnom padu.

Na jugu, u utorak, sunčano i veoma toplo u najtoplijim dijelovima izuzetno toplo. Duvaće umjeren do jak vjetar južnih smjerova koji će se tokom noći pojačati. U najtoplijim predjelima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada temperatura na nivou oko 40-41 stepen. Tokom noći u utorak na srijedu i u srijedu nagla promjena vremenske situacije. U srijedu ujutru prolazna nestabilnost sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, tokom dana promjenljvo oblačno, na primorju sa sunčanim periodima, a u centralnim predjelima popodne povremeno kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Tokom noći u utorak na srijedu i u srijedu zbog naglog prolaska doline nestabilnosti sa hladnim atmosferskim frontalnim talasom, potencijalno postoji visok rizik od jakih olujno-vremenskih nepogoda na teritoriji Crne Gore.

Evropa – Sjutra u sklopu visinskog ciklona sa centrom u oblasti Sjevernog mora, barička dolina nestabilnosti zahvata zapadni dio kontinenta ovi sistemi na zapadu Evrope u pravcu centralnih dijelova pa prema istoku u pravcu Poljske donose nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Zbog jake frontalne konvekcije, u regionu Francuske, u centralnim dijelovima kontinenta, u regionu Alpa, na sjeveroistoku Italije prema Sloveniji, pa u pravcu Mađarske, postoji visok rizik razornih superćelijskih olujno vremenskih nepogoda.

Područje Mediterana i sjutra će biti dominantno pod uticajem tropske tople vazdušne mase u sklopu termobaričkog sistema, a u centralnom Mediteranu i kod nas, u naredna dva dana očekuje se dodatni priliv toplog tropskog vazduha koji generiše ekstremno visoke tropske temperature preko 45 stepeni na području Sicilije. Temperatura vazduha od 18 stepeni u Heslinkiju do 40 u Rimu.

Balkan – Sjutra na Balkanu pretežno sunčano i veoma toplo. U popodnevnim satima u regionu Slovenije u pravcu Istre jak razvoj oblaka sa kišom i grmljavinom i sa visokim rizikom od opasnih olujno vremenskih nepogoda. Takođe, u centralnim i zapadnim planinskim dijelovima lokalno moguća je kratkotrajna kiša sa grmljavinom. Temperatura vazduha od 32 u Ljubljani do 39 u Atini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest