OPREZNO KROZ AUSTRIJU: Udvostručene kazne za ove prekršaje

Foto: jutjub printskrin/ Sonja Kaute

Austrijska televizija ORF u ponedjeljak naveče je podsjetila vozače automobila i drugih motornih vozila da su od 1. maja kazne za neke saobraćajne prekršaje na austrijskim putovima drastično povišene, u odnosu na dosadašnje.

Neke su, kako je javio ORF čak udvostručene. Radi se o telefoniranju u vožnji ili korištenju mobitela za pisanje poruka. Kazna za navedeni prekršaj od danas stoji 100 umjesto dosadašnjih 50 evra. Ko ne želi da kaznu platiti na licu mjesta, moraće naknadno nakon prijave za saobraćajni prekršaj platiti 140 evra, piše Fenix-magazin.

Austrijska ministrica prometa Leonore Gevesler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči, imati preventivnu svrhu i doprinijeti razvoju svijesti vozača o opasnosti zabranjene upotrebe mobilnog telefona za vrijeme vožnje, te donijeti više bezbjedosti na austrijske saobraćajnice.

Jedan od najopasnijih saobraćajnih prekršaja

Inače, korištenje telefona spada u grupu najopasnijih prekršaja u saobraćaju. Stručnjaci tvrde da je i jedan od glavnih „ubica“ na putevima.

Prošle je godine zbog nedozvoljenog korištenja telefona za vrijeme vožnje kažnjeno 130.540 vozača.

Za vrijeme upravljanja vozilom telefoniranje je u Austriji dopušteno samo uz pomoć tzv. handsfree uređaja, tako da jednom rukom nesmetano možete birati sve funkcije, a drugom držati upravljač.

Znatno viša kazna od danas je i za nepoštivanje propisa o obveznom vezivanju pojasom za vrijeme vožnje. Kazna je od dosadašnjih 35 evra, povećana na 50 evra.

Ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obvezne zaštitne kacige pri vožnji motociklima ili mopedom.

Veće kazne za vožnju bez pojasa

Ko ne plati kaznu na licu mjesta za nevezivanje bezbjednosnim pojasom naknadno će u prekršajnom postupku morati platiti umjesto 50 evra dvostruko više, odnosno 100 evra.

Prošle je godine čak 88.394 vozača platilo kaznu za nevezivanje.

Šef Pravne službe Austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC Martin Hofer je istakao kako su mogućnosti policije ograničene, s obzirom da vozač mora biti zaustavljen ili moraju biti dostupni foto dokazi.

Psiholog ARBÖ-a, još jednog austrijskog auto-moto kluba, Patricia Pruner kritikovala je drastično povećanje kazni poručivši kako se na njih „više gleda kao novi izvor prihoda za državu nego kao dugoročno povećanje bezbjednosti na putevima“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest