Оптужујући Русију за гасну кризу, Европа скрива сопствени неуспјех

Foto: YouTube/Printscreen

Природни гас на европском тржишту сада је скупљи него икада прије. Енергетска криза захватила је Европску унију. Разлога за то има много, а нарочито мале резерве плавог горива у складиштима у односу на претходне године, као и чињеница да већина гаса сада иде у Азију, гдје потрошачи за њега плаћају још већу цијену, пише лист „Дојче виртшафт нахрихтен“.

Међутим, у Бриселу су већ нашли кривца – управо Русију. Према мишљењу неких политичара, Москва намерно ствара сметње у снабдевању како би приморала Европску унију да сертификује гасовод „Северни ток 2“.Али у стварности, „Гаспром“ се у потпуности придржава услова својих уговора, што је недавно потврдила чак и немачка канцеларка Ангела Меркел. Штавише, она је индиректно признала кривицу ЕУ за оно што се дешава: „Морамо себи поставити питање: да ли смо наручили довољну количину гаса или је можда висока цена у овом тренутку разлог зашто нисмо наручили довољно?“, наводи се у чланку.У Русији такође одбацују све оптужбе на њихов рачун и наглашавају да нису умешани у брзи раст цена на европском тржишту, подсећа се у чланку. То значи да је тренутку кризу Европа „припремила код куће“, односно да је она резултат неуспешне политике у области економије и енергетике.

Руски председник Владимир Путин није заинтересован за сукоб, пише лист. Он ће бити у потпуности задовољан ако „Гаспром“ Европљанима буде продавао онолико гаса колико им је потребно, под условом да се трговина одвија под обострано корисним условима. При томе, европски политичари знају да немају монопол над ценама за руско плаво гориво и да не могу једнострано да диктирају услове. Ако буде потребно, Путин то може јасно да покаже успоравањем испорука на неколико дана.

Бриселска антируска пропаганда осмишљена је да сакрије прави проблем са снабдевањем енергијом у Европи: потребно јој је што више руског гаса што је пре могуће. Немачкој је потребан „Северни ток 2“, који је већ завршен, али још није сертификован, због чега он не може да помогне у решавању тренутне кризе.

Осим тога, сталне оптужбе на рачун Москве – било да се односе на стање демократије у земљи, испоруке гаса или наводне сајбер-нападе – неће помоћи у побољшању билатералних односа.На крају крајева, Руси могу доћи до закључка да је Европска унија заиста усмерена на сукоб, након чега ће и сами почети да доживљавају Европљане као лоше суседе и према њима почети да се понашају на одговарајући начин. Ово, са своје стране, може да утиче на снабдевање Европске уније енергијом.Уосталом, сада је на свим тржиштима сировина врло напета ситуација. Довољно је да се расположење мало промени и цене енергената могу поново нагло да порасту, упозоравају аутори чланка.

Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest