PES-ova POSLANICA: Spajić nam saopštio da ima podršku DPS-a za sve naše predloge

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

Poslanica Jevrosima Pejović, koja je na izborima 11. juna bila na listi Pokreta Evropa sad, kazala je da neće vratiti mandat. Ona je u emisiji “Argumenti” na „TVCG“ komentarišući odluku Predsjedništva PES-a da je isključi iz stranke, navela da glasanja nije ni bilo, tako da nije imala priliku da prekrši partijski Statut.

“Mandat neću vratiti jer jedini argument koji imaju kolege koji traže da ja vratim mandat je samo njihovo očekivanje. Meni mandat nije dao Milojko Spajić, ja sam mandat dobila od građana, jer sam se našla na listi Pokreta Evropa sad”, kazala je Pejović.

“Do sada nije bilo glasanja u Skupštini tako da ja nisam bila u prilici da prekršim Statut Pokreta Evropa sad i da glasam suprotno odluci Glavnog odbora”, poručila je Pejović.

Navela je i da se član Pokreta Evropa sad ne može pozvati na odgovornost zbog iznijetog mišljenja.

“Podsjetila bih da taj Statut kaže da član pokreta ne može biti pozvan na odgovornost zbog iznijetog mišljenja ili glasanja pred organima pokreta”, istakla je Pejović.

Ona je navela da se zapravo i desilo baš to – član je isključen zbog iznijetog mišljenja.

“Neka javnost prosudi ko je prekršio statut”, kazala je Pejović.

Ona je kazala da je na organima PES glasala protiv predloga mandatara Milojka Spajića.

“U cijeloj situaciji najspornije je što nas kao poslanike tokom procesa pregovora niko nije konsultovao i dovedeni smo praktično pred svršen čin. Kao da ćemo da podržimo što god se dogovori”, kazala je Pejović.

Ona je podsjetila i da Ustav Crne Gore predviđa i da poslanik glasa i opredjeljuje se po sopstvenom uvjerenju.

Prema njenom sudu, Evropa sad je povjerenje građana dobila zbog predizbornog programa, u čijem je kreiranju veoma uestvovala. Navela je i da je među osnivačima Evrope sad, a da je učestvovala u primjeni programa Evropa sad jedan, 2021. godine.

“Nijesam sigurna da su ovakav doprinos imale sve kolege koje su se našle na izbornoj listi”, navela je Pejović.

Naglašava da ne bi imalo smisla birati predstavnike u parlamentu ako se zapravo bira neki apstraktni projekat “partija”.

“Građani su glasali za promjene, za sve reforme obuhvaćene našom kampanjom. To se nije desilo tako davno i sve što je rečeno lako je naći na internetu”, rekla je Pejović.

Kako kaže, “kada me neko dovede u situaciju da biram između dobrobiti društva ili interesa partije, nema dileme šta ću da izaberem”.

Ona je navela da je rukovodstvo PES-a napravilo zaokret od programskih principa.

“Vjerujem da smo u kampanji rekli građani kako planiramo vođenje pregovora, da je mandatar to kazao, sigurno ne bismo dobili ovoliko glasova”, poručila je Pejović.

Na sastanku poslanika sa liste PES koji je održan u avgustu, navodi, Spajić im je rekao da nema prostora za dijalog sa savezom ZBCG niti prostora za pregovore sa GP URA.

“Ja sam bila zabrinuta kako do pravosudne reforme i dvotrećinske većine ako nemamo podršku veću od preko 41 poslanika. Svi građani znaju da su reforme pravosuđa kamen spoticanja na putu ka EU, posebno u poglavljima 23 i 24. Na moje pitanje kako ćemo to da realizumjemo, mandatar Spajić je rekao da ima čvrsta obećanja od međunarodnih partnera da će nam DPS podržati svaki predlog. To je rekao tri puta. Ja sam u politku ušla da promijenim nešto u ovom društvu”, rekla je Pejović.

Podsjetila je da je DPS bio neprihvatljiv partner za Evropu sad, i da je to jasno rečeno tokom kampanje.

“U kampanji takve poruke nijesmo slali”, rekla je Pejović.

Ona je kazala da o detaljima sa kasnije sjednice Glavnog odbora, gdje se razgovaralo o planovima mandatara, neće govoriti iz etičkih razloga.

Pejović je podsjetila na stav da Vlada treba da ima široku podršku i da treba ubrazati put ka EU.

Naglasila je da je vjerovala da se problem između ZBCG i Spajića, nastao u vremenu kada je Spajiću onemogućemo da se kandituje za predsjednika države, izglađen nakon podrške Jakovu Milatoviću u drugom krugu tih izbora.

“U skoro svim opštinama vršimo vlast upravo sa subjektima kao što je ZBCG”, podvukla je Pejović.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest