Pešukić: Aco Đukanović je vršio uticaj na sudije, znam to od kad sam radila kod njega

Vaspitačica iz Nikšića Ana Pešukić kazala je da je njen bivši poslodavac Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsjednika države, vršio uticaj na sudije da presuđuju kako njemu odgovara.

Pešukić je to saopštila u sudnici Višeg suda u Podgorici 16. juna, saznaje portal PRESS.

Radi se o glavnom pretresu u predmetu po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) zbog dvije teške krađe nakita i umjetnina, ukupne vrijednosti oko 340.000 eura, iz porodične kuće Đukanovića.

Upravo Pešukić je optužena za krađu, koju je izvršila 2019. godine dok je kod brata bivšeg predsjednika radila kao vaspitačica.

Na optuženičkoj klupi se osim nje nalazi i izvršni direktor firme ,,Fin Gold“ iz Podgorice Filip Ralević, kome je Pešukić, navodno, prodavala ukradeni nakit.

Ona je na glavnom pretresu tražila izuzeće postupajućeg sudije Nenada Vujanovića i predsjednika Višeg suda Borisa Savića, a tvrdila je i da Viši sud nije nadležan za njen slučaj već Osnovni sud.

“Zbog sumnje u pristrasnost postupajućeg sudije i predsjednika suda Borisa Savića tražim izuzeće i sudije i predsjednika suda. Napominjem to zbog mojih saznanja koja sam imala dok sam radila kod poslodavca Aca Đukanovića, a koja se odnose na uticaj na pojedine sudije, pa i ovdje postupajućeg. Pojašnjavam da sam u saznanju da je u konkretnom slučaju moj poslodavac Aco Đukanović 2015. godine u postupku u kojem je moj suprug Darko Pešukić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet i po mjeseci izvršio uticaj na ovdje postupajućeg sudiju u postupku koji je vođen pred Osnovnim sudom i izvršio uticaj na vještaka Stanka Milića da da određeni nalaz i mišljenje”, kazala je Pešukić.

Na posebno pitanje suda objasnila je da je Đukanović izvršio uticaj na način da se njen suprug blaže kazni.

“Moja saznanja su da je tada izvršen uticaj na sudiju i vještaka Stanka Milića da mog supruga blaže osudi, jer navodno nije mogao biti oslobođen zato što je i ranije odgovarao zbog sličnog. Zbog ovoga je moja sumnja u vaše postupanje opravdana i tražim izuzeće”, rekla je Pešukić.

Njen punomoćnik – advokat Ranko Radonjić, nakon te izjave, otkazao je punomoćje Pešukićevoj uz tvrdnju da i dalje smatra da postupak za krađu nakita nije trebao da se vrši pred SDT-om i Višim sudom.

Suđenje je prekinuto dok Apelacioni sud Crne Gore ne odluči po zahtjevu optužene za izuzeće sudija.

Printscreen/adria

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest