Плантаже 13. Јул: Остварено 7.333.807 еура прихода од продаје

У овом обрачунском периоду компанија је остварила приходе од продаје у износу од 7.333.807 еура, што је за 41% више у односу на упоредни период претходне године и 18% више у односу на план за текућу годину. Ако се узме у обзир да је утицај корона кризе на пословање био доминантно изражен у оба квартала текуће године, док у првих 75 дана претходне године није било већег утицаја корона кризе, остварени резултати продаје сматрају се веома добрим. Остварени приходи су на нивоу од 75% прихода остварених у 2019. години.

Пословни расходи за овај обрачунски период мањи су за 18% у односу на исти обрачунски период у 2020. години и 28% у односу на 2019. годину. У односу на план за 2021. годину, трошкови су мањи за 3%. Смањене трошкова је резултат најављене оп-тимизације и у складу са пословним планом извршног директора.

Оптимизација је највише остварена на позицији трошкова зарада који су за овај обрачунски период 18% мањи у односу на 2020. годину и 26% мањи у односу на 2019. годину. Ова врста трошкова је за 7% мања у односу на план трошкова у 2021.години. Треба нагласити да су ови расходи на најнижем нивоу у посљедњих пар година.

Како су у првом и другом кварталу пословања компаније доминантни одливи у односу на приливе и приходе од продаје, што је карактеристика сезонског пословања предузећа код којег берба производа почиње од краја другог квартала, остварен је негативан пословни резултат. Он је најнижи у посљедње 3 године и на износу је од 3.605.374 еура, и као такав је за 1.462.703 еура мањи у односу на 2020.годину, односно 693.438 еура мањи у односу на 2019. годину.


Сви наведени параметри указују на значајно смањење трошкова, умјерен раст прихода и опоравак пословања, као и на смањење губитка у односу на упоредне показатеље из претходне двије године.

У посматраном периоду све агротехничке мјере реализоване су на вријеме и у задатим агророковима, и стога се очекује успјешна реализација овогодишње бербе грожђа. Такође, успјешно се реализује берба брескве и нектарине и њен пласман на тржишту Црне Горе и Србије.

Остварени резултати указују на позитивна кретања, иначе, из више разлога, отежаног компанијског пословања, те можемо да најавимо још боље резултате на крају сљедећег квартала текуће године.

Посебно истичемо чињеницу да ћемо ,у складу са компанијском праксом успостављеном у посљедњих 11 мјесеци – наставити са транспарентним обавјештавањем јавности по свим питањима значајним за њено пословање.

Упркос свим проблемима који по више основа оптерећују компанијски рад, нови менаџмент је несумњиво успио да одржи континуитет компанијског пословања и то сопственим снагама и ресурсима, без државне и било чије друге финансијске помоћи, која се исчекује и која је пријеко потребна за побољшање њене ликвидности и одржавање односа са компанијским повјериоцима, који су показали у овим тешким временима стрпљење, добру вољу и вјеру у компанијске потенцијале, снагу бренда и заједничку будућу пословну перспективу, саопштавају из компаније 13. Јул Плантаже.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest